Bol senzáciou. Prvým samurajom z cudziny sa stal vysoký Afričan

TA3 ČTK
3.11.2019 09:59

Takmer pred 500 rokmi dorazil do Japonska vysoký čierny muž z Afriky a stal sa prvým cudzincom, ktorý sa vypracoval na samuraja. Je známy ako Jasuke a samurajom bol za vlády mocného šľachtica Odu Nobunagu, ktorý bol prvým z veľkých zjednotiteľov Japonska.

Bol senzáciou. Prvým samurajom z cudziny sa stal vysoký Afričan
Wikimedia Commons

Prišiel ako senzácia

Afričanov príjazd do Kjóta v roku 1579 spôsobil takú senzáciu, že ľudia liezli jeden cez druhého, aby sa naňho mohli pozrieť. Podľa historika Lawrenca Winklera pri tom boli niektorí dokonca udupaní. Za rok sa dokázal Jasuke stať súčasťou najvyššej vrstvy samurajov, hovoril plynule po japonsky a v bitkách stál po Nobunagovom boku.

"Bol vysoký 6 shaku a 2 sun (1,88 metra), bol čierny a jeho koža bola ako drevené uhlie," poznačil si v roku 1579 do denníka ďalší zo samurajov. Priemerná výška japonských mužov bola napríklad v roku 1900 menej ako 158 centimetrov. V Japonsku 16. storočia teda musel Jasuke nad ostatnými ľuďmi skutočne vyčnievať, a to boli poväčšinou ešte nižší, vzhľadom na horšiu výživu.

obrazok-oda-nobunaga_ac1100ae-ad2f-3e57.jpg

Neexistujú žiadne záznamy o Jasukeovom dátume a mieste narodenia. Väčšina historikov tvrdí, že pochádza z Mozambiku, iní sa domnievajú, že bol z Etiópie alebo z Nigérie. Vieme, že Jasuke dorazil do Japonska s talianskym jezuitom Alessandrom Valignanom, pravdepodobne ako jeho služobník. V historických záznamoch sa však objavuje len medzi rokmi  1579 až 1582.

Zábavný spoločník

Niektorí historici tvrdia, že bol otrokom, ale je ťažké potvrdiť to. Podľa Floyda Webba a Deborah DeSnooovej, ktorí pripravujú o samurajovi dokument, je tento predpoklad špekulatívny. "Pre Jasukeho by bolo skrátka nemožné, aby postúpil až na hodnosť samuraja, ak by nebol vojakom už predtým," tvrdia filmári. Samurajovia s tréningom spravidla začínali už v detstve.

S Nobunagom sa Jasuke stretol krátko po svojom príjazde a vraj vzbudil jeho záujem tým, že bol zábavným spoločníkom. V tom čase už Afričan vedel trochu po japonsky a obaja muži sa spriatelili, uvádza Thomas Lockey, ktorý napísal o černošskom samurajovi knihu. Jasuke bavil Nobunaga príbehmi z Afriky a Indie, kde sa zastavil cestou do Japonska.

Nobunaga si Jasukeho obľúbil a správal sa k nemu ako k členovi rodiny. Afričan bol súčasťou veľmi úzkej skupiny, ktorá mala dovolené stolovať so šľachticom. "Nobunaga ospevoval Jasukeho silu a postavu, vyrovnal sa podľa neho desiatim mužom," tvrdia dokumentaristi.

Dráma a exil

V dobe, keď Nobunaga pasoval Jasukeho na samuraja, bola predstava cudzinca v tejto hodnosti čosi nemysliteľné. Neskôr však tento titul získali aj ďalší cudzinci. V pozícii prvého samuraja-cudzinca bojoval Jasuke po Nobunagovom boku vo významných vojnách.

Bol pri ňom aj počas osudnej noci, keď sa proti Nobunagovi postavil jeden z jeho generálov a zapálil jeho palác. Šľachtic ostal uväznený v jednej z izieb a rozhodol sa spáchať rituálnu samovraždu harakiri. Skôr ako sa zabil, poprosil Jasukeho, aby ho potom sťal a odniesol jeho hlavu a meč synovi.

Jasukeova legenda končí v roku 1582, krátko po tejto udalosti. Po páde Nobunagu odišiel prvý černošský samuraj do exilu, pravdepodobne sa pripojil k jezuitskej misii v Kjóte. Jeho osud ostáva neznámy, Jasuke však žije v predstavivosti mnohých Japoncov, ktorí vyrastali s oceňovanou knihou Kuro-sake.

Časopis Variety tento rok v máji informoval, že v pripravovanom filme by mal Jasukeho stvárniť Chadwick Boseman, známy z filmu Black Panther. Bude to tak už druhý film, ktorý sa venuje životu čierneho samuraja. Zámer vytvoriť film totiž oznámilo aj hollywoodske štúdio Liongate. Po takmer 500 rokoch tak jeho príbeh naďalej udivuje a inšpiruje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok