Majú nový dôkaz. Otvorili prípad záhadnej smrti Jana Masaryka

TA3 TASR
30.10.2019 10:12

Český štátny zástupca nariadil opätovne otvoriť kauzu úmrtia československého ministra zahraničných vecí Jana Masaryka z marca 1948. Denníku Právo to v povedal sám dozorový žalobca prípadu Michal Muravský z Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Majú nový dôkaz. Otvorili prípad záhadnej smrti Jana Masaryka
Národní archiv ČR

Objavili zvukový záznam

Dôvodom je nedávno objavený zvukový záznam výpovede policajta, ktorý bol prvý na mieste nálezu Masarykovho tela. Prípad teda začne už po niekoľký raz riešiť špecializovaný Úrad pre dokumentáciu a vyšetrovanie zločinov komunizmu patriaci pod políciu. Štátne zastupiteľstvo podľa Muravského reagovalo na "publikované tvrdenia poukazujúce na údajné nové poznatky týkajúce sa okolností smrti Jana Masaryka z 10. marca 1948". Týmito poznatkami myslel najnovšie zverejnenú nahrávku výpovede už nebohého policajta Vilibalda Hofmanna, ktorý bol na mieste udalosti na nádvorí pražského Černínskeho paláca ako jeden z prvých.

V amatérskom zázname z počiatku roku 1968 tvrdil, že s Masarykovým telom bolo po smrti manipulované a ministrove pozostatky boli pre zhotovenie fotografie znovu naaranžované na miesto nálezu, ale inak, ako Masaryk pôvodne na zemi ležal. Na zvukový záznam Hofmannovho popisu udalostí upozornil začiatkom októbra tohto roku vo svojom programe venujúcom sa nevyjasnenej smrti ministra Český rozhlas Plus a v ňom bádateľka Václava Jandečková.

V amatérskom zázname z počiatku roku 1968 policajt tvrdil, že s Masarykovým telom bolo po smrti manipulované a ministrove pozostatky boli pre zhotovenie fotografie znovu naaranžované na miesto nálezu, ale inak, ako Masaryk pôvodne na zemi ležal.

jmasaryk-90-0032_ac1100ae-534b-d275.jpg

"Vilibald Hofmann bol ráno 10. marca 1948 povolaný do Černínskeho paláca ako prvý policajt. Mal zaistiť vchody a miesto činu," uviedla v rozhlase Jandečková. Musel teda vidieť, ako to na nádvorí Černínskeho paláca ráno vyzeralo a čo sa odohralo. A v nahrávke urobenej v Karvinej v kuchyni v roku 1968 uviedol, že oficiálna fotografia Masarykovho tela založená vo vyšetrovacom spise nie je v poriadku.

Tri teórie o jeho smrti

"To nie je pôvodná snímka, to už je nebohý upravený na fotografovanie," znie na nahrávke, ktorú má rozhlas k dispozícii a ktorú poskytol manžel Hofmannovej sesternice Jindřich Grulich. "Keď mu (Hofmannovi) tú fotku ukázali, tak povedal: ‚To nie je pôvodné, to je upravené.‘ Bolo teda jasné, že to je dodatočne urobené," uviedol v rozhlase Grulich. Syn prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a jediný demokratický minister, ktorý zostal vo vláde aj po komunistickom prevrate z februára 1948, zomrel v noci z 9. na 10. marca za záhadných okolností. Jeho telo našli na dlažbe, kam dopadol z okna kúpeľne svojho bytu v sídle ministerstva zahraničných vecí v Černínskom paláci.

O tom, ako obľúbený politik zomrel, existujú tri základné teórie, pripomína v stredu spravodajský server Novinky.cz. Podľa tej pôvodnej, s ktorou vec uzavrela polícia krátko po Masarykovej smrti a tiež potom pri obnovenom vyšetrovaní prokuratúry v roku 1969, išlo o nešťastnú náhodu či nehodu, keď sa vraj Masarykovi pokĺzla noha na rímse a spadol. Či pred niekým utekal, alebo nie, sa vtedy odhaliť nepodarilo. Pri ďalšom obnovení vyšetrovania už po nežnej revolúcii bol prípad v roku 1995 uzavretý s tým, že Masaryk spáchal vynútenú samovraždu, teda že ho ktosi neznámy priamo či nepriamo donútil z okna bytu vyskočiť. Všetko vraj zapríčinila nezákonná domová prehliadka, ktorá Masaryka vydesila.

A zatiaľ posledná verzia prípadu, s ktorou prišli experti začiatkom tohto tisícročia (2003), znie: vražda. Teda že Masaryk mal byť z okna doteraz neznámym páchateľom či páchateľmi vyhodený alebo do neho ktosi silno strčil. A tieto závery policajtov sú fakticky dodnes platné, teda to, že Masaryk bol niekým zavraždený. Ďalšie vyšetrovanie z konca roku 2016, zamerané tentoraz priamo na páchateľa, však žiadne výsledky neprinieslo, pripomínajú Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok