Americká Snemovňa rozhnevala Turkov, uznala genocídu Arménov

TA3 TASR
30.10.2019 07:39

Americká Snemovňa reprezentantov urobila historický krok, keď v utorok schválila uznesenie, ktorým oficiálne uznáva "arménsku genocídu". Ide o krok, ktorý rozhnevá Turecko, a to v situácii, keď medzi oboma týmito štátmi vládne napätie. Uznesenie v hlasovaní podporilo 405 poslancov, proti boli 11.

Podľa Turecka ide o nezmyselný krok

Arméni tvrdia, že masové zabíjanie príslušníkov ich národa v rokoch 1915-17 predstavovalo genocídu, čo uznáva asi 30 štátov sveta. Turecko tieto obvinenia z genocídy dôrazne odmieta. Urobilo tak aj v stredu, keď odmietlo oficiálne uznanie "arménskej genocídy" Snemovňou reprezentantov USA. Ankara súčasne varovala, že Spojené štáty takto riskujú poškodenie väzieb "v dobe mimoriadne citlivej" pre medzinárodnú a regionálnu bezpečnosť.

Turecko si v reakcii na uznanie genocídy predvolalo amerického veľvyslanca. Ankara hlasovanie v Snemovni označila za nezmyselný politický krok, ktorého jedinými adresátmi sú arménska lobby a protiturecké skupiny.

V apríli prezident USA Donald Trump vo svojom vyhlásení venovanom výročiu začatia deportácie Arménov z Konštantínopolu opäť neoznačil túto tragédiu za genocídu. Jeho predchodca, demokrat Barack Obama, sa vo svojich vyjadreniach k tejto téme tiež vyhol slovu "genocída".

Biden to privítal

Uznesenia Snemovne reprezentantov a Senátu nie sú právne záväzné a majú skôr poradný charakter. Zákonodarcovia teda vyjadrujú svoj názor na konkrétnu otázku a orgány výkonnej moci majú právo tieto dokumenty ignorovať. Bývalý viceprezident Joe Biden, nádejný prezidentský kandidát demokratov do prezidentských volieb v roku 2020, privítal hlasovanie o arménskej genocíde a zopakoval, že "uznaním tejto genocídy ctíme pamiatku jej obetí a sľubujeme: nikdy viac".

Privítali ju aj nepolitici, napríklad americká televízna hviezda Kim Kardashianová, ktorá má arménsky pôvod, na svojom konte na sociálnej sieti Twitter sledovanom 62 miliónmi ľudí napísala: "Je to osobné pre mňa i pre milióny Arménov, ktorí sú potomkami ľudí preživšími genocídu."

Turecko si v reakcii na uznanie genocídy predvolalo amerického veľvyslanca. Ankara hlasovanie v Snemovni označila za nezmyselný politický krok, ktorého jedinými adresátmi sú arménska lobby a protiturecké skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok