Mestám chcú umožniť regulovať hazard, AZH vyjadrenia kritizuje

TA3 SITA
28.10.2019 12:56

Iniciatíva zastavme hazard žiada o zrušenie podmienky petície v zákone o hazardných hrách. Predstavitelia iniciatívy uviedli, že nutnosť petície, ktorú musí podpísať 30 percent obyvateľov mesta alebo obce, aby obmedzili hazard, vytvára priestor na spochybňovanie petície a napádanie na súdoch.

Mestám chcú umožniť regulovať hazard, AZH vyjadrenia kritizuje
TASR/AP

Iniciatíva sa odvolávala na situáciu v Bratislave, kde súd v roku 2018 zrušil zákaz hazardu, pričom petíciu podpísalo 136-tisíc obyvateľov. „Chceme vyzvať vládnu koalíciu aj opozíciu, aby sa v tejto otázke spojili a našli riešenie, ktoré ponúkame, aby sa zrušila podmienka petície v zákone o hazardných hrách. Mestá aj obce by mali dostať takú kompetenciu regulovať hazardné hry, aby už nikto nemohol napádať na súdoch, že to bolo prijaté v rozpore so zákonom, a nejakým spôsobom spochybňovať, kto má a nemá právomoc regulovať hazardné hry. Dôležité je, aby sme predišli ovplyvňovaniu sudcov,“ povedali predstavitelia iniciatívy.

V prípade zrušenia zákazu hazardu v Bratislave boli podľa predstaviteľov iniciatívy ovplyvňovaní sudcovia, ktorí vo veci rozhodovali: „Sú tu veľmi závažné podozrenia a myslíme si, že k tomu mohlo dôjsť. Najvyšší súd nekonal a zmaril vôľu 136-tisíc občanov a zamietol odklad zrušenia všeobecne záväzného nariadenia, a tak stratilo nielen účinnosť, ale aj platnosť.“

Asociácia zábavy a hier kritizuje vyjadrenia Iniciatívy zastavme hazard o ovplyvňovaní sudcov. „Asociácia si dala vypracovať právne posudky od viacerých advokátskych kancelárií, ktoré potvrdzovali nezákonnosť zákazu hazardu v Bratislave, čo následne tvrdila aj prokuratúra a potvrdil senát troch sudcov krajského súdu. Akékoľvek spájanie sa s pochybnými osobami v tejto veci je preto vylúčené aj zbytočné, keďže sme si boli istí, že výsledok akéhokoľvek súdu potvrdí nezákonnosť všeobecne záväzného nariadenia, pokiaľ žijeme v právnom štáte,“ uviedla AZH v stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok