Prvý obrák sezóny patril tínedžerke, Vlhová mimo prvej desiatky

TA3 TASR
26.10.2019 14:29

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová vstúpila do novej zimy Svetového pohára 14. miestom v obrovskom slalome. V sobotňajšej ľadovcovej ouvertúre v rakúskom Söldene senzačne triumfovala 17-ročná Novozélanďanka Alice Robinsonová, o 6 stotín pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Tretia skončila Francúzka Tessa Worleyová (+0,36 s).

Vlhová: Nešla som dobre

Na štarte sezóny sa tak nerozohral súboj 24-ročných vrstovníčok, Vlhová za Shiffrinovou zaostala 1,72 s. Navyše obom i ďalším už okutým favoritkám "vypálila rybník" mladučká súperka prvým víťazstvom kariéry. Shiffrinovej zabránila otvoriť si siedmu desiatku triumfov v pretekoch SP a Vlhovej nadelila už v prvom kole vyše sekundu, celkovo 1,78. "Nevyšlo to, je to moja chyba, ale neviem, čo k tomu povedať. V druhom kole som nešla dobre," vyjadrila sa slovenská zjazdárka krátko po súťaži pre RTVS.

Vlhová vyšla zo štartovej búdky na pretekársky svah ako prvá zjazdárka sezóny a zašla čas 1:09,36, v konečnom účtovaní kola o 1,47 horší ako Shiffrinová. Pre majsterku sveta, ktorá podľa vlastných pocitov nešla na (takmer mesačnú) predstihovku ostrej sezóny v plnej fazóne, boli pozitívne momenty v porovnaní jázd iných rivaliek.

V prvom kole držala krok alebo dokonca zdolala niektoré veličiny disciplíny. Dvadsaťštyriročná Slovenka predviedla za slnečného počasia na dobre upravenej trati vyrovnanú jazdu. V hornej plochejšej pasáži dokázala vykĺzať solídne tempo a hoci v strmine ju v niektorých bránkach nepatrne "zatvorilo, jej výkon stačil po elitnej sedmičke na štvrté miesto v závese za jej predchodkyňou na tróne obrovského slalomu, Francúzkou Tessou Worleyovou.

Iba 17-ročná pretekárka

Shiffrinová, ako často v uplynulých zimách, nasadila úplne iné výkonnostné parametre, potom však jej vedenie prekvapujúco časom i hladkým štýlom jazdy ohrozovala Novozélanďanka Alice Robinsonová. Iba 17-ročná pretekárka jediná držala na trati krok s fenomenálnou Američankou a stratila len 14 stotín. Na tretej pozícii figurovala Talianka Federica Brignoneová (+0,86).

Druhé kolo sa dlho nieslo v znamení skvelej jazdy Nórky Marie Therese Tvibergovej, ktorá sa so štartovým číslom 58 katapultovala na 26. postupovú priečku. Z nej potom odsúvala jednu pretekárku za druhou a jej série sa zastavila až po jazde Vlhovej.

Slovenská lyžiarka opäť išla hore dobre, ale zostávala dlho v najťažších oblúkoch strmého spádu a dole akoby jej došli aj sily. Zašla až 22. čas druhého kola. Následne sa naopak dostala do čela Worleyová a stačilo to na tretie miesto. O to prvé dramaticky zápolili najväčšia hviezda súčasnej éry s azda najväčším talentom. S prekvapujúcim vyvrcholením pre Robinsonovú, tínedžerka od protinožcov aj v tých najširších oblúkoch priam lietala nad tvrdým snehovým povrchom a dynamiku jazdy dokázala udržať v oboch jazdách až do cieľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok