Mimoriadne vyznamenanie od kráľovnej dostala spisovateľka

TA3 SITA
25.10.2019 21:07

Kanadskej spisovateľke a poetke Margaret Atwoodovej, ktorá len nedávno získala už po druhý raz prestížnu britskú literárnu Bookerovu cenu, prejavila mimoriadnu poctu aj britská kráľovná Alžbeta II. Na ceremónii vo Windsorskom zámku jej totiž za literárnu činnosť udelila Rad spoločníkov cti.

Mimoriadne vyznamenanie od kráľovnej dostala spisovateľka
SITA/AP

Atwoodová povedala, že stretnutie s kráľovnou ju "trochu dojalo". Alžbeta II. je podľa nej "inšpiráciou pre všetkých" v tom, aký má aj vo svojom vysokom veku nabitý rozvrh a koľko toho zvláda. Rad spoločníkov cti udeľuje britská kráľovná občanom krajín Commonwealthu za zásluhy v oblasti umenia, literatúry, vedy, politiky a priemyslu. Toto vyznamenanie dosiaľ získali vrátane Atwoodovej len traja Kanaďania. Takýto rad môže mať len 65 ľudí, pričom Atwoodová je v súčasnosti jeho 62. držiteľku.

Atwoodová pred desiatimi dňami získala spoločne s britskou spisovateľkou s nigérijským pôvodom Bernardine Evaristovou tohtoročnú britskú Bookerovu cenu. Porota ceny zjavne obišla pravidlá, podľa ktorých by mal cenu dostať len jeden človek. Atwoodová toto ocenenie získala za román The Testaments. Ide o pokračovanie jej známeho románu Príbehu služobníčky, ktorý sa dočkal filmového aj populárneho seriálového spracovania.

Kanadská spisovateľka rovnakú cenu dostala prvýkrát už v roku 2000 za román The Blind Assassin (Slepý atentátnik). Okrem Bookreovej ceny je laureátkou aj mnohých ďalších francúzskych, amerických či kanadských literárnych ocenení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok