Najväčšia európska ekonomika bude opäť rásť

TA3 TASR
25.10.2019 13:36

Z Nemecka prišli dobré správy. Zdá sa, že najväčšia európska ekonomika bude koncom roka opäť rásť. Naznačil to prieskum renomovaného inštitútu Ifo. Ten ukázal, že nálada nemeckých manažérov sa stabilizovala.

Nálada nemeckých podnikateľov sa stabilizuje. Zdá sa, že najväčšia európska ekonomika v poslednom kvartáli mierne vzrastie. Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo zostal v októbri na úrovni 94,6 bodu, na ktorej sa nachádzal aj v septembri. Ekonómovia počítali s miernym poklesom na 94,5 bodu. "Nemecká ekonomika sa stabilizuje," uviedol šéf Ifo Clemens Fuest.

Index hodnotenia aktuálnej situácie v októbri klesol na 97,8 bodu z 98,6 bodu v septembri. Naopak, index očakávaní sa zvýšil na 91,5 bodu z 90,9 bodu. Nemecká ekonomika klesla v 2. kvartáli a mnohí experti predpokladajú, že hrubý domáci produkt sa znížil aj v 3. štvrťroku, čo by znamenalo recesiu, ktorá je tradične definovaná ako dve medzikvartálne kontrakcie HDP po sebe. Negatívny vplyv na exportne orientovanú nemeckú ekonomiku majú obchodné spory a chaos okolo brexitu.

Najväčšia európska ekonomika by sa však mala oživiť v poslednom štvrťroku. "Vo 4. kvartáli očakávame miernu expanziu," povedal pre Reuters ekonóm Ifo Klaus Wohlrabe. Dodal, že neistota spojená s brexitom zostáva vysoká, ale pokles v priemysle sa zatiaľ zastavil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok