Šéf ŽSR po kritike končí, schválili návrh na jeho odvolanie

TA3 TASR
25.10.2019 12:11

Generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Juraj Tkáč končí vo funkcii. Správna rada schválila návrh na jeho odvolanie. Zmenu vo vedení železníc listom inicioval minister dopravy Árpád Érsek. Návrh na odvolanie šéfa železníc vraj nesúvisí s odporúčaniami Útvaru hodnoty za peniaze, na ktoré poukazovalo opozičné hnutie OĽANO.

Minister dopravy Árpád Érsek v pondelok listom vyzval Správnu radu ŽSR na neodkladné prerokovanie zmeny vo vedení železníc. Jej členovia v piatok schválili návrh na odvolanie Juraja Tkáča z postu generálneho riaditeľa ŽSR. Érsek podľa vlastných slov dlhodobo nebol spokojný s technickou situáciou na železniciach a návrh na odvolanie nesúvisí s odporúčaniami Útvaru hodnoty za peniaze.

"Dlhodobo nie som spokojný s technickou situáciou na železniciach. Preto som na začiatku týždňa požiadal Správnu radu železníc o odvolanie generálneho riaditeľa ŽSR. Na tento post by som chcel odborníka, ktorého úlohou bude zlepšiť prevádzku na železnici. Zdôrazňujem ešte raz, že nejde o žiadne nátlaky zo strany opozície, ako to viackrát odznelo. Vždy konám rýchlo a priamo, na základe vlastného úsudku a rozhodnutia," podotkol Érsek.

Návrh na odvolanie tak podľa neho nesúvisí s odporúčaniami ÚHP, ktoré v posledných dňoch prezentovalo opozičné hnutie OĽANO. Hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká uviedla, že rezort dopravy rovnako ako ŽSR neodmietli odporúčania ÚHP a Implementačnej jednotky. Dôkazom je podľa nej aj predchádzajúca spolupráca týchto inštitúcií, vďaka ktorej sa dosiahli významné úspory napríklad na nákupe trakčnej elektriny. "V súčasnosti spoločne so ŽSR aktívne rokujeme s ÚHP a Implementačnou jednotkou o implementačnom pláne a opatreniach na zefektívnenie fungovania železníc, ktorý je kľúčový pre ich uvedenie do praxe," priblížila Ducká. Zároveň dodala, že ŽSR dokonca niektoré zmeny zaviedli, čím sa navrhované opatrenia dostali do života ŽSR ešte pred zverejnením správy ÚHP, pričom niektoré opatrenia nad rámec uvedenej správy iniciovali samotné železnice.

"Čo sa týka akýchkoľvek personálnych opatrení v priamej pôsobnosti rezortu dopravy, vždy som konal, keď to bolo potrebné," reagoval Érsek na výzvu opozičného poslanca Jána Marosza, aby vyvodil personálnu zodpovednosť voči generálnemu riaditeľovi ŽSR. Minister tak podľa vlastných slov konal ešte pred výzvami poslanca. Érsek poukázal na to, že Správna rada ŽSR dáva ministrovi návrh na menovanie a odvolanie generálneho riaditeľa ŽSR. Marosz výzvu ministrovi adresoval vo štvrtok v súvislosti s analýzou fungovania ŽSR, ktorú vypracoval ÚHP. Tkáč podľa neho jej výsledky ignoruje. Érsek však uviedol, že rezort dopravy ani ŽSR neodmietli, ani neignorujú odporúčania ÚHP a Implementačnej jednotky, čoho dôkazom je aj predchádzajúca spolupráca týchto inštitúcií. Podľa neho sa dosiahli významné úspory.

Minister dopravy Árpad Érsek podľa vlastných slov dlhodobo nebol spokojný s technickou situáciou na železniciach a návrh na odvolanie Juraja Tkáča vraj nesúvisí s odporúčaniami Útvaru hodnoty za peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok