Lindtner po zverejnení správ s Kočnerom končí aj ako sudca

TA3 TASR SITA
25.10.2019 10:45

Sudca David Lindtner požiadal po zverejnení údajných správ s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema o prerušenie výkonu funkcie sudcu. Lindtner už predtým skončil ako šéf bratislavského súdu.

Požiadal o prerušenie výkonu funkcie

Bývalý predseda okresného súdu David Lindtner požiadal o prerušenie výkonu funkcie. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva spravodlivosti, ktorému doručil Lindtner svoju žiadosť. David Lindtner bol donedávna predsedom Okresného súdu Bratislava III.

Odstúpil po tom, ako denník Postoj zverejnil informácie, že komunikoval cez aplikáciu Threema s Marianom Kočnerom. K odchodu ho vyzvali aj jeho štyria podriadení, podľa ktorých je komunikácia s Kočnerom neprípustná a Lindtner sa podľa nich nezachoval podľa zásad sudcovskej etiky.

Začiatok konverzácie z Threemy:
Lindtner: „Toto som nový ja. D.“
Kočner: „Tak to je super. Len kua neviem ktorý D ?
Lindtner: „Dl“
Kočner: „Tak už sme spárovaní, ale stále neviem s kým. Dop...e keby si napísal DL, tak viem. Ale DI som fakt nemohol uhádnuť ."
Lindtner: „Bál som sa, že si budeš myslieť, že ti píše Lipsic."
Kočner: ":D :D :D"

Rezort ocenil jeho krok

„Bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III JUDr. David Lindtner na vlastnú žiadosť zo dňa 24.10.2019 prerušuje výkon funkcie sudcu. Ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi oznámil, že sa tak rozhodol na základe jeho vnímania aktuálnej spoločenskej situácie. Uviedol, že si uvedomuje svoju zodpovednosť a to, ako dnes spoločnosť vníma morálnu integritu sudcovského stavu. Ministerstvo spravodlivosti oceňuje jeho krok, pretože doteraz je jediným sudcom, ktorý sa v dôsledku medializovaných informácií sám na vlastnú žiadosť rozhodol prerušiť výkon funkcie sudcu. Jeho krok vnímame ako snahu o prinavrátenie dôvery v justíciu," uviedol tlačový odbor.

Z Threemy vyplynulo, že s údajným objednávateľov vraždy Jána Kuciaka Kočnerom mal dobrý vzťah a obaja si v Threeme údajne vymenili väčšie množstvo správ. Témami boli Silvia Volzová i Ladislav Bašternák. Lindtner po prevalení kauzy uviedol, že nesie plnú zodpovednosť za to, že ako predseda súdu stratil dôveru kolegýň. "Preto som ministrovi spravodlivosti SR Gáborovi Gálovi doručil moje písomné vzdanie sa funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok