Vláda nepovolila ďalšiu súkromnú VŠ a rozdeľovala dotácie

TA3, SITA, TASR
25.7.2012 11:04

Vláda sa dnes zaoberala súkromnými školami aj škodami po výčinoch počasia. Na programe bola aj výmena šéfa ÚDZS.

Novou predsedníčkou ÚDZS bude Pažinková

Novou predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude Monika Pažinková. Vo funkcii tak od augusta nahradí Jána Gajdoša, ktorý sa vzdal funkcie. Vláda tak schválila návrh ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej na jej vymenovanie.

Pažinková bola od februára minulého roka členkou Dozornej rady ÚDZS. Za prvej Ficovej vlády tri roky pôsobila ako riaditeľka prešovskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, rok predtým tam pôsobila ako námestníčka. V súčasnosti je šéfkou súkromnej Polikliniky Sekčov. Gynekologička začala manažérsku kariéru v roku 2005, keď ako revízna lekárka pracovala v už neexistujúcej poisťovne Sideria. Tá sa zlúčila s Dôverou.

Štátny súhlas nedostala ďalšia súkromná VŠ

Povolenie na vznik nedostala ďalšia súkromná vysoká škola. Vláda dnes nedala štátny súhlas Vysokej škole ekonómie a podnikania, o ktorej vznik požiadala ešte v septembri 2011 Bratislavská akadémia s.r.o. so sídlom v Bratislave.

Záporné stanovisko k vzniku školy vydala rovnako ako minister školstva Dušan Čaplovič aj Akreditačná komisia. Podľa komisie škola v čase akreditácie nesplnila kritériá na výučbu v prvom stupni štúdia interkultúrny manažment a obchodné podnikanie. Zároveň Akreditačná komisia upozornila na skutočnosť, že navrhovaná nová vysoká škola bude iba kvantitatívnym rozšírením ponuky už jestvujúcich študijných programov alebo obdobných študijných programov. „S týmito závermi Akreditačnej komisie sa stotožňujem, pretože naše školstvo nepotrebuje duplicitu a kvantitu, ale kvalitu a pridanú hodnotu," uviedol Čaplovič.

Súkromné školy dostanú dotácie

Súkromné školy, ktoré sa zapojili do medzinárodného projektu merania kvality AHELO, dostanú rozhodnutím kabinetu od štátu dotáciu v celkovej výške 32.550 eur.

Do projektu organizovaného OECD sa spomedzi súkromných vysokých škôl zapojila Bratislavská liberálna škola medzinárodných štúdií, bratislavská Paneurópska vysoká škola a Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Pôvodne záujem o pilotný projekt prejavila aj Vysoká škola v Sládkovičove, neskôr sa však rozhodla odstúpiť.

Napokon sa na testovaní zúčastnilo vyše 200 študentov a takmer 50 pedagógov zo súkromných škôl. Testovanie AHELO prebiehalo v troch oblastiach – všeobecné schopnosti, ekonómia a stavebníctvo. Školy si mohli vybrať, v ktorej oblasti sa otestujú. Všetky tri súkromné školy sa prihlásili do projektu v oblasti všeobecné schopnosti, pričom Paneurópska vysoká škola aj v oblasti ekonómia.

Meranie kvality prebehlo okrem súkromných aj na 13 verejných vysokých školách a dvoch štátnych. Tie majú v súčasnosti tiež dostať dotáciu zo štátneho rozpočtu. Na rozdiel od súkromných ju však nemusela odobriť vláda. O schválenie prostriedkov pre prihlásené súkromné školy sa snažil už bývalý minister Eugen Jurzyca z SDKÚ-DS, pre pád vlády sa to už nestihlo.

Na záchranné práce po výčinoch počasia pôjde vyše milióna

Vláda vyčlení na záchranné práce, ktoré súviseli s mimoriadnymi udalosťami v niektorých lokalitách spôsobenými počasím, 1.142.671 eur.

Ministri dnes schválili uvoľnenie týchto prostriedkov z rezervy vlády na riešenie krízových situácií. Tie následne ministerstvo vnútra presunie zo svojho rozpočtu dotknutým obvodným úradom, mestám a obciam. Stať by sa tak malo do 8. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok