Turkom pomôžu s kontrolou Čečenci, USA chcú dohľad nad ropou

TA3 TASR
25.10.2019 06:10

Rusko vyslalo do Sýrie približne 300 ďalších príslušníkov vojenskej polície z Čečenska, aby plnili špeciálne úlohy v 30 kilometrov širokom páse sýrskeho územia pozdĺž hranice s Tureckom. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

Kontrola turecko-sýrskych hraníc

"Približne 300 vojenských policajtov z ozbrojených síl Ruskej federácie, ktorí slúžili v Čečenskej republike, pricestovali do Sýrskej arabskej republiky, aby vykonávali špeciálne úlohy," uviedlo ministerstvo s tým, že ich presun sa uskutočnil letecky zo Severného Osetska.

Rusko a Turecko dosiahli v utorok dohodu o spoločnej kontrole nad severovýchodnou Sýriou po zastavení tureckej ofenzívy proti Kurdom, ktorú Ankara spustila 9. októbra. Dohoda umožňuje Turecku zachovať si kontrolu nad oblasťou, ktorú obsadilo pri ofenzíve, pričom ruskí a sýrski vojaci budú kontrolovať zvyšok turecko-sýrskej hranice. Kurdom dáva 150 hodín, so začiatkom od stredajšieho poludnia, na stiahnutie svojich ozbrojených síl 30 kilometrov od spomínanej hranice.

Ropné polia chcú chrániť pred IS

Ministerstvo obrany Spojených štátov plánuje posilniť prítomnosť americkej armády v severovýchodnej časti Sýrii, aby mohla ochrániť miestne ropné polia pred hrozbou opätovného obsadenia bojovníkmi teroristickej organizácie Islamský štát v prípade, že by došlo k jej oživeniu. Tlačová agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa tohto rezortu.

Pre USA a ich partnerov bolo podľa neho "jedným z najvýznamnejších úspechov v boji proti IS získanie kontroly nad ropnými poľami vo východnej Sýrii", ktoré bývali pre IS "rozhodujúcim zdrojom príjmu". "Spojené štáty sú odhodlané v koordinácii s partnerskými Sýrskymi demokratickými silami posilniť svoje postavenie v severovýchodnej Sýrii dodatočnými vojenskými aktívami, aby zamedzili tomu, že tieto ropné polia opäť padnú do rúk IS alebo iných destabilizujúcich aktérov," dodal.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň oznámil, že USA stiahnu všetkých svojich vojakov zo severovýchodnej Sýrie, kde slúžili ako "nárazník" medzi SDF pod vedením Kurdov, sýrskymi vládnymi silami a tureckou armádou. V stredu však vyhlásil, že malá časť amerických vojakov zostane v tejto oblasti, aby chránili ropné polia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok