Kráčame do katastrofy, varuje kazateľ z newyorského metra

TA3 TASR
24.10.2019 09:49

Klimatický aktivista Richard McLachlan v stredu svojsky kázal v newyorskom metre o klíme - postavil sa doprostred vozňa a kričal asi na desať cestujúcich, úplne zaujatých pozeraním do svojich mobilov.

Kráčame do katastrofy, varuje kazateľ z newyorského metra
SITA/AP (ilustračné foto)

Člen hnutia Vzbura proti vyhynutiu

"Dobré popoludnie vám všetkým. Nechcem vaše peniaze. Ale bol by som naozaj rád, keby ste mi na pár sekúnd venovali pozornosť," kričal 68-ročný muž. Niektorí pasažieri ďalej pozerali do mobilov, iní začali nervózne pozerať opačným smerom, ale aspoň jeden cestujúci si dal dolu slúchadlá a počúval. "Netýka sa to mňa," pokračoval upravený, hladko oholený Novozélanďan. "Týka sa to nás všetkých, tejto klimatickej núdze, v ktorej žijeme," vysvetľoval.

McLachlan je členom environmentálneho nátlakového hnutia Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu), ktoré vzniklo vlani v Británii, aby pritiahlo pozornosť na zmenu klímy. Jeho aktivisti sa dostali do hlavných správ médií tak, že narušovali premávku v londýnskych uliciach a metre. Podľa McLachlana však treba v New Yorku zdôrazňovať predovšetkým to, že teploty tu neobvykle stúpajú.

Kráčame ako v spánku do katastrofy

Od júna aktivista pravidelne rozpráva o týchto rizikách práve v podzemnej železnici americkej finančnej metropoly a varuje pasažierov slovami: "Kráčame ako v spánku rovno do katastrofy." "Viem, že nechcete, aby som tu v metre stál a kričal na vás, a ani ja sám to nechcem," vravel pasažierom vo vlaku metra smerom do štvrti Brooklyn. "Ale zdá sa mi, že nemám inú možnosť. Všetci sa musíme zobudiť a neodvracať pohľad, lebo je to nepríjemné," apeloval sivovlasý McLachlan v červenom saku.

Tento šesťdesiatnik, ktorý sa už dlho zaujíma o našu planétu, sa pridal k newyorskej skupine hnutia po tom, čo sledoval aktivistov v Londýne, keď v apríli zablokovali časti britskej metropoly. O niekoľko týždňov McLachlan - ktorý žije v New Yorku sedem rokov - cestoval metrom a vtedy dostal nápad: "Pozrel som sa na ľudí, čo robia: hrali videohry alebo si prehliadali zoznamovaciu aplikáciu Tinder či Instagram. Pomyslel som si: 'Budem sa s nimi rozprávať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok