Disciplinárny senát potrestal Jankovskú, dočasne končí ako sudkyňa

TA3 TASR
23.10.2019 19:30

Disciplinárny senát dočasne pozastavil v stredu sudkyni Krajského súdu v Bratislave Monike Jankovskej výkon funkcie. Senát tak urobil po zverejnení údajnej komunikácie medzi Jankovskou a Marianom Kočnerom, na ktorého podal prokurátor obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Potvrdila to hovorkyňa kancelárie súdnej rady Veronika Müller.

Podnet na Jankovskú podal minister spravodlivosti Gábor Gál. Dôvodom podania návrhu na disciplinárne konanie voči Jankovskej bolo porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a to po celý čas trvania funkcie. "Minister spravodlivosti má za to, že predmetný disciplinárny návrh nie je v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne," spresnil rezort spravodlivosti.

Jankovská bola ešte donedávna štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti. Z funkcie odišla po tom, ako sa objavili informácie o jej kontaktoch s Marianom Kočnerom. Z údajnej komunikácie vyplýva, že mali ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian Kočner a Pavol Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.

Gábor Gál rozhodnutie disciplinárneho senátu víta. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. Podnet na Jankovskú podal Gál v pondelok. "Návrh na disciplinárne konanie som podal ako jediný z oprávnených osôb. Som rád, že už dnes máme prvé rozhodnutie. Verím, že podobne aj ďalšie moje snahy - či už disciplinárne, alebo legislatívne, pomôžu k očiste súdnictva, ktoré to aktuálne mimoriadne potrebuje," uviedol Gál. Minister pripomína, že dôvodom podania jeho návrhu voči Jankovskej bolo porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a to po celý čas trvania funkcie sudcu. "Predmetný disciplinárny návrh nebol v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne," povedal šéf rezortu.

Jankovská bola ešte donedávna štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti. Z funkcie odišla po tom, ako sa objavili informácie o jej kontaktoch s Marianom Kočnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok