Trvá dlhšie a bude drahšia. Informovali o rekonštrukcii SNG

TA3 SITA
23.10.2019 11:00

Modernizácia a rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie bude trvať dlhšie a bude drahšia. Celkovo bude stáť približne 69,5 milióna eur. Galéria by prvých návštevníkov výstav mohla privítať začiatkom leta 2022, možno aj skôr. Stavebné práce by podľa aktuálnych údajov mali byť hotové rok predtým, 31. júla 2021.

Trvá dlhšie a bude drahšia. Informovali o rekonštrukcii SNG
SITA/Marko Erd

Mení sa cena projektu

Ako povedala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, dokončenie celého areálu národnej galérie na dunajskom nábreží v centre Bratislavy v júli 2021 považuje za reálne. Okrem termínu dokončenia jednej z najväčších investičných akcií slovenskej kultúry sa mení aj cena celého projektu. Projekt rekonštrukcie, s ktorým súhlasil kabinet v decembri 2015, bol vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH. Táto suma sa však týkala iba stavebných prác.

Celkový rozpočet by sa podľa údajov SNG mal navýšiť o 7 063 867 eur s DPH, ktoré sú potrebné na prípravu a dodávku interiéru galérie. Cenu zvýšia aj náklady 2 731 458,92 eura s DPH potrebné na služby súvisiace s projektovaním, úpravou projektov podľa zmien legislatívy a noriem, inžinieringom, revíziami, ako aj na stavebný a autorský dozor, s kontrolnými meraniami a skúškami. Cena samotnej stavby by sa mala zvýšiť o 10 988 000 eur. S tým súvisia aj nové termíny dokončenia stavebných prác – 31. júl 2021, a interiéru a expozícii národnej galérie – 31. máj 2022.

Všetky zmeny zapracovala SNG do podkladov pre Ministerstvo kultúry SR, ktoré sú potrebné na prípravu uznesenia vlády potrebného k dokončeniu galérie. Dokončenie SNG by malo byť už v najbližšom čase jednou z tém rokovania vlády. Ministerstvo kultúry agentúru SITA koncom augusta informovalo, že materiál potrebný k ďalšej realizácii projektu rekonštrukcie, dostavby a modernizácie areálu SNG v Bratislave je z ich strany vo finálnom štádiu a snahou ministerstva je návrh o ďalšom postupe rekonštrukcie predložiť na rokovanie vlády čo najskôr.

S vlastnou rekonštrukciou SNG sa začalo v januári 2016, pôvodne mali byť práce dokončené v závere roka 2018. Termín sa však posúval v dôsledku komplikovanosti celej výstavby a revízií stavebných postupov.

Päť budov, nádvoria, pasáže a park

Navýšenie ceny stavby podľa šéfky SNG ešte v roku 2015 potvrdil znalecký posudok a cena sa stále pohybuje v tzv. zákonnej rezerve zo stavby. Zároveň sa vraj už vopred počítalo s tým, že definitívnu cenu rekonštrukcie a premeny sídla SNG na modernú európsku galériu zvýšia dodatočne i náklady na zariadenie interiéru a expozícii.

Rekonštrukcia sídla SNG v Bratislave sa týka piatich budov, nádvoria, dvoch pasáží a parku na dunajskom nábreží zahŕňa aj dostavbu a modernizáciu, a jej výsledkom bude rozsiahly areál na brehu Dunaja. Keďže SNG je veľkým areálom v centre Bratislavy, spolupracuje na jeho výslednej podobe aj s mestom. Po zmene vedenia bratislavského magistrátu má galéria podľa Kusej pozitívne reakcie na projekt Námestia Karola Vaculíka, ktoré vznikne na zadnom dvore SNG a aj na Travertínovú záhradu, teda budúci zelený verejný priestor medzi administratívnou budovou SNG a veľvyslanectvom USA.

Projekt rekonštrukcie a dostavby areálu SNG sa tiahne od roku 2005 naprieč pôsobením piatich ministrov kultúry a šiestich vlád. Projekt rekonštrukcie, s ktorým súhlasil kabinet v decembri 2015, bol vyčíslený na 48 718 937 eur s DPH a uskutočniť sa mal počas 36 mesiacov od začiatku roka 2016 až do záveru roka 2018. Pre obmedzenia súvisiace s predsedníctvom SR v Rade EÚ v druhom polroku 2016 sa záver rekonštrukcie posunul na 30. jún 2019 a neskôr na koniec roka 2020.

Po najnovšej aktualizácii by mala byť galéria stavebne dokončená v lete 2021 a brány po kolaudácii návštevníkom otvorí v polovici roka 2022, alebo aj skôr.

K finančnému zabezpečeniu dokončenia rekonštrukcie SNG sa vládna koalícia zaviazala vo svojom programovom vyhlásení. Celkovú rekonštrukciu SNG začali plánovať v roku 2001 za čias ministra kultúry Milana Kňažka, v roku 2002 ju schválila vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok