Kočner ju mal volať prútik, na Najvyššom súde chcú jej koniec

TA3 TASR
22.10.2019 14:36

Desiatka sudcov Najvyššieho súdu vyzvala podpredsedníčku Jarmilu Urbancovú, aby odstúpila z funkcie. Informovala o tom predsedníčka senátu Elena Berthotyová. Aj v tomto prípade ide o komunikáciu z Threemy, kde ju mal Marian Kočner volať "prútik". Nevidím dôvod odstúpiť, reagovala Urbancová.

Kočner ju mal volať prútik, na Najvyššom súde chcú jej koniec
TASR

Získaval od nej informácie z Najvyššieho súdu?

Z Threemy vyplýva, že Kočner mal informácie z Najvyššieho súdu údajne získavať sprostredkovane práve od Urbancovej.

Vo výzve sa uvádza, že zo zverejnenej komunikácie z trestného spisu obžalovaného Mariana Kočnera vyplynuli závažné podozrenia zo zneužívania funkcie podpredsedníčky NS SR a sudkyne v rozhodovacej činnosti. „Žiadame Vás preto, aby ste sa z týchto dôvodov bezodkladne vzdali funkcie podpredsedníčky Najvyššieho súdu,“ píšu sudcovia vo výzve.

Sudcovia považujú za neakceptovateľné, aby pri takýchto podozreniach na čele NS SR stála osoba, ktorej spôsobilosť na výkon funkcie podpredsedníčky bola zverejnením týchto podozrení vážne spochybnená. Pod výzvou sú podpísaní sudcovia Juraj Kliment, Elena Berthotyová, Dušan Čimo, Peter Szabo, Miroslav Gavalec, Igor Belko, Rudolf Čirč, Pavol Farkaš, Peter Paluda a Marián Trenčan. Správy medzi sudcom Okresného súdu Bratislava I Vladimírom Sklenkom a Marianom Kočnerom údajne naznačujú, že v kontakte boli aj s podpredsedníčkou Najvyššieho súdu Jarmilou Urbancovou. Tej dali prezývku „prútik“.

Nevidí dôvod, aby z funkcie odstúpila

Jarmila Urbancová nevidí dôvod, aby zo svojej funkcie odstúpila. V stanovisku tvrdí, že nikdy nemala žiaden kontakt - elektronický ani osobný - s kriminálne "závadovými" osobami ani s osobami z takzvaných mafiánskych zoznamov. "V prípade bývalého asistenta NS Vladimíra Sklenku som vychádzala z informácií, že ide o dlhoročného vzorného policajta s previerkou Národného bezpečnostného úradu, ktorý napriek krátkej praxi sudcu dostal dôveru od bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej viesť jeden z najdôležitejších súdov na Slovensku. Nemala som vedomosť a nemohla som ani predpokladať, že ide o osobu, ktorá udržiava kontakty a známosti so 'závadovými' osobami," tvrdí Urbancová s tým, že sa cíti ľudsky zneužitá, podvedená a oklamaná.

"Absolútne vylučujem, že by som kedykoľvek zneužila funkciu podpredsedníčky NS a sudkyne v rozhodovacej činnosti. Na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky nemám žiaden dôvod," vyplýva z jej stanoviska.

Jarmila Urbancová nevidí dôvod, aby zo svojej funkcie odstúpila. "Absolútne vylučujem, že by som kedykoľvek zneužila funkciu podpredsedníčky NS a sudkyne v rozhodovacej činnosti. Na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky nemám žiaden dôvod," vyplýva z jej stanoviska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok