V britskom mediálnom škandále obžalujú premiérovu priateľku aj exhovorcu

TASR, TA3
24.7.2012 16:16

V britskom mediálnom škandále budú obžalovaní dvaja poprední bývalí spolupracovníci mediálneho magnáta Ruperta Murdocha - niekdajší hovorca premiéra Davida Camerona Andy Coulson a exšéfka Murdochovej spoločnosti News International Rebekah Brooksová, oznámila dnes prokuratúra.

Okrem Coulsona a Brooksovej, ktorí v minulosti pôsobili ako šéfredaktori novín News of the World, sa budú z obvinení z odpočúvania telefónov pred súdom zodpovedať šiesti redaktori a novinári bulvárneho týždenníka.

Všetci ôsmi podozriví čelia obvineniam z toho, že sa od októbra 2001 do augusta 2006 podieľali okrem iného na odpočúvaní telefónov, ktorým chceli novinári získať exkluzívne informácie pre svoje články. Podľa prokuratúry boli medzi vyše 600 terčami odpočúvania aj dvaja bývalí ministri vnútra, futbalový tréner Sven-Göran Eriksson, celebrity ako Angelina Joliová, Brad Pitt a Paul McCartney či členovia kráľovskej rodiny.

Brooksová a Coulson sú tiež obvinení v prípade odpočúvania odkazovej schránky telefónu nezvestného 13-ročného dievčaťa, ktoré neskôr v roku 2002 našli zavraždené. Práve odhalenie, že novinári News of the World prenikli do telefónu dievčaťa, vyvolalo rozruch, ktorý zachvátil spoločnosť News International, britskú vydavateľskú divíziu Murdochovej korporácie News Corp. Škandál napokon viedol k vlaňajšiemu zastaveniu vydávania týždenníka News of the World po 168 rokoch.

V aféra sa dostal pod tlak aj premiér Cameron. Coulsona totiž zamestnal ako riaditeľa komunikácie vlády, aj keď predtým musel pre škandál odstúpiť z postu šéfredaktora. Brooksová je považovaná za osobnú priateľku Camerona. V dnešnom vyhlásení znova uviedla, že je nevinná. Maximálny trest v prípade obvinení z odpočúvania telefónov je dva roky väzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok