USA prezradili svoje plány, sústredia sa na boj s Islamským štátom

TA3 TASR
20.10.2019 08:58

Podľa súčasných plánov sa všetky americké jednotky odchádzajúce zo Sýrie premiestnia do západného Iraku a budú pokračovať v operáciách proti Islamskému štátu v snahe zabrániť opätovnému oživeniu tejto extrémistickej skupiny, povedal v nedeľu minister obrany USA Mark Esper.

USA prezradili svoje plány, sústredia sa na boj s Islamským štátom
SITA/AP

Šéf americkej obrany hovoril na palube vojenského lietadla pred novinármi, ktorí ho sprevádzali na ceste na Blízky východ. Ako ďalej poznamenal, nevylučuje možnosť, že americké jednotky budú z Iraku podnikať smerom do Sýrie protiteroristické operácie - podrobnosti však budú vypracované až časom.

Esper odcestoval z Washingtonu v sobotu. Jeho vyjadrenia počas letu sú vôbec prvou zmienkou o tom, kam konkrétne sa americké jednotky, keď opustia Sýriu, presunú, a ako by mohol v blízkej budúcnosti boj proti Islamskému štátu vyzerať. Predtým Esper povedal, že Spojené štáty v sťahovaní svojich vojakov zo severovýchodnej Sýrie pokračujú a americké pozemné sily nebudú pomáhať zachovávať bezpečnú zónu na hraniciach s Tureckom. Toto nárazníkové pásmo je súčasťou dohody o prímerí, ktorú Washington nedávno dosiahol s Ankarou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok