PR správa

Prichádzajú .SAMOTÁRI. Inscenáciu režíruje enfent terrible slovenského divadla

PR
18.10.2019 16:35

.SAMOTÁRI. sú poloautorským site-specific projektom inšpirovaným textom americkej dramatičky Annie Baker The Flick, za ktorý jej bola v roku 2014 udelená Pulitzerova cena. Réžie inscenácie sa ujal mladý enfent terrible slovenského divadla Tomáš Procházka, ktorý sa po ročnej odmlke vracia späť na divadelné dosky.

Prichádzajú .SAMOTÁRI. Inscenáciu režíruje enfent terrible slovenského divadla
SITA/AP ilustračná fotografia

Inscenácia dramaturgicky zapadá do jeho línie výpovedí o súčasnej generácii a jej vnútornej izolácii. V texte Annie Baker sme našli silný motív hľadania šťastia v nešťastnom svete. Traja zamestnanci kina (alebo postavy divadelnej hry?) sú konfrontovaní so svojimi vysnívanými a idealizovanými identitami. Dvaja muži a jedna žena, ktorí by sa nestratili vo filme francúzskej novej vlny, ale ktorí v realite vedľa seba fungovať nevedia.

Čo sa stane, keď sa skončí film? Keď zmizne ilúzia a stratí sa aj posledný náznak pozlátka? Čo naše sny? Čo naše vzťahy, ktoré vyzerali tak nádejne? Traja ľudia, čo hľadajú... čo vlastne?  SAMOTÁRI sú smutnosmiešny portrét generácie, ktorej členovia sa postupne rozplývajú pomedzi naše prsty. O hlbokých priateľstvách, ktoré sa menia na lajky na facebooku. O láskach, ktoré sa menia na ilúzie. O hľadaní šťastia, ktoré sa mení na hľadanie samého seba.

Na inscenácii v produkcii o.z. per. ART s Procházkom opätovne spolupracovala dramaturgička a etablovaná hudobníčka Andrea Bučko. Hudbu k inscenácii zložil jeden z najväčších objavov súčasnej poľskej kompozície Ignacy Zalewski, ktorého legendárny skladateľ Kryzstof Penderecki označil za najväčší talent svojej generácie. Filmovú zložku inscenácie zabezpečili vychádzajúce osobnosti mladej generácie filmových tvorcov Marek Moučka (pravidelná spolupráca so SND) a Michal Ďuriš, ktorého film Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch debutoval na prestížnom filmovom festivale v Karlových varoch. V inscenácii účinkujú predstavitelia mladej hereckej generácie Filip Jekkel, Matúš Kvietik a Zuzana Haverda.

Inscenáciu sme sa rozhodli venovať pamiatke našej kolegyne a dobrej priateľky, režisérke Márii Rumanovej (1989-2019), ktorej náhla smrť otriasla umeleckou komunitou začiatkom septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok