Maďarské strany sa napokon dohodli, do volieb pôjdu spoločne

TA3 TASR SITA
18.10.2019 10:55

Vzniká veľká maďarská koalícia. Do parlamentných volieb pôjdu Most-Híd, SMK a strana MKDSZ-MKDA na spoločnej kandidátke. Maďarským stranám sa po náročných rokovaniach napokon podarilo dosiahnuť dohodu.

Strana regiónov Most MK

Strany Most-Híd, MKDSZ-MKDA a SMK sa dohodli, že do budúcoročných parlamentných volieb pôjdu na kandidátnej listine spoločnej volebnej strany. Bude mať názov Strana regiónov Most MK a vytvorí ju MKDSZ-MKDA. Ani jeden z predsedov strán nebude na čele kandidačnej listiny. Informovala o tom hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme aj tlačový tajomník SMK Róbert Králik.

Strany vytvoria aj spoločný kampaňový štáb a spoločný volebný program. "Kandidáti na spoločnej kandidátnej listine musia akceptovať hodnotové rozdiely strán a navzájom nemôžu viesť antikampaň. Strany zabezpečia kvóty aj pre kandidátov iných národností. Úspešní kandidáti po voľbách v parlamente vytvoria spoločný poslanecký klub," uvádza sa v stanovisku strán.

Spoločný návrh ešte prerokujú predsedníctva jednotlivých strán. "Ak predsedníctva návrh prijmú pozitívne, strany s ďalšími stranami budú rokovať spoločne," dopĺňajú v stanovisku. Maďarské aj ďalšie menšinové strany rokovali o prípadnej predvolebnej spolupráci už počas leta. Spomínali sa viaceré možné spolupráce, napokon sa dohodli tieto tri strany. Rokovali aj ďalšie dva subjekty Maďarské Fórum a vznikajúce hnutie Spolupatričnosť.

Politológ: Mali by sa dostať do parlamentu

Je veľká šanca, že sa maďarské politické strany so spoločnou kandidačnou listinou dostanú do parlamentu, povedal politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislava Pavol Baboš. Podľa Baboša je tu však jedno riziko, a to ako tento krok prijmú voliči Most-Híd a SMK, keďže doteraz tieto strany na seba útočili a ich lídri sa k sebe správali nevraživo.

„Ak to však budú vedieť vysvetliť svojim voličom, tak je tam veľká šanca, že prejdú do Národnej rady SR,“ myslí si Baboš. To, že na čele kandidátky nebudú predsedovia strán hodnotí politológ ako strategický krok. „Je to taký ústupok či kompromis, ktorý obe strany urobili, aby dospeli k spoločnej dohode,“ dodal Baboš.

Zoskupenie bude mať názov Strana regiónov Most MK. Ani jeden z predsedov strán nebude na čele kandidačnej listiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok