Mečiar očakáva po preregistrácii výrazné zníženie členov HZDS

TASR
24.7.2012 09:51

Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko už zrejme nebude mať najväčšiu členskú základňu. Vladimír Mečiar uviedol, že ak majú dnes slovenské strany v priemere 5000 až 7000 členov, podobne na tom bude po preregistrácii členov aj ĽS-HZDS. Začiatkom roka ešte registrovalo hnutie 21.000 členov.

Mečiar očakáva po preregistrácii výrazné zníženie členov HZDS
SITA

Mečiar očakáva, že v budúcnosti môžu noví členovia a prívrženci prichádzať k hnutiu aj z košiara Smeru-SD, ktorý sa časom rozdrobí. ĽS-HZDS sa má podľa Mečiara zmeniť na novú, modernejšiu stranu s novým lídrom, vedením aj s novou obsahovou náplňou. Kto bude nový šéf, Mečiar nepovedal. Napriek slovám o reforme ĽS-HZDS a o novom vedení sú v hnutí aj názory, že by bolo najlepšie, keby niekdajšia najsilnejšia strana na Slovensku zanikla.

Tento názor má aj Mečiarov kritik, primátor Partizánskeho Jozef Božik, ktorý sa chystá na odchod z hnutia. Preregistráciu členov kritizuje a nemieni sa jej podrobiť. Podľa Božika nejde o pomoc hnutiu, ale o to, aby sa očistilo a zostali by len pravoverní. Tak by sa pokojne vraj mohlo stať, že nedôjde k zmenám vo vedení a Vladimír Mečiar bude opäť zvolený za predsedu.

Primátor Partizánskeho sa mieni orientovať na občiansku politiku, ktorá je jeho prioritou. Aj kvôli nej zakladá občianske združenie Spolu sme Slovensko. Pomocou neho chce pracovať na lepšej občianskej spoločnosti a spolupráci ľudí v regiónoch. Božik plánuje začať vo svojom regióne a v blízkom okolí. "A čo bude ďalej, sa uvidí," povedal pre TASR.

Pokiaľ ide o ĽS-HZDS, okrem preregistrácie členov sa zaoberá svojimi stanovami, ktoré majú prejsť zmenami. Ich novelizáciou chce hnutie zjednodušiť proces riadenia. V nasledujúcom období sa chce zamerať na vlastnú reformu a obnovenie dôvery. Hnutie by tiež malo po lete voliť predsedu.

Vladimír Mečiar sa rozhodol odísť z čela ĽS-HZDS po 21 rokoch. Svojim spolustraníkom to oznámil koncom apríla na rokovaní straníckeho grémia v Bratislave. Mečiar sa rozhodol odísť v poradí už po druhých neúspešných parlamentných voľbách. Strana teraz hľadá nového lídra, zatiaľ ho však nemá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok