Top daňovým rajom Slovákov sú USA, predbehli Holandsko

TA3 TASR
16.10.2019 10:42

Top daňovým rajom pre Slovákov sú Spojené štáty americké a predbehli už aj Holandsko. Ukazuje sa, že daňové raje dosiahli svoj strop. A to aj napriek tomu, že počet slovenských firiem v krajinách s daňovým zvýhodnením medziročne narastá.

Top daňovým rajom Slovákov sú USA, predbehli Holandsko
SITA/AP

Stovky slovenských firiem v USA

Od januára 2019 pribudla v daňových rajoch takmer stovka nových slovenských spoločností, no najväčší nárast, až 64 firiem, priniesli posledné tri mesiace tohto roka. Potvrdzujú to kvartálne štatistky poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá skúmala záujem slovenských podnikateľov o krajiny s daňovým zvýhodnením.

"Dá sa povedať, že daňové raje na chvíľu ožili, a to vďaka Spojeným štátom americkým. Tie ako jediné zaznamenali výraznejší nárast (53 firiem). Aktuálne tu sídli dovedna 1201 slovenských podnikov, čím táto destinácia predbehla Holandsko, kde je 1159 firiem, ktoré bolo pre Slovákov doposiaľ najobľúbenejšiu destináciu s daňovým zvýhodnením," uviedla Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

V daňových rajoch aktuálne sídli 4979 slovenských spoločností a ich počet v porovnaní s koncom roka 2018 narástol o 98 podnikov. Hoci podľa Štěpánovej v destináciách s daňovým zvýhodnením v súčasnosti sídli najviac podnikov za posledné roky, je vidieť, že podnikatelia postupne strácajú záujem o daňové raje. Jasným znakom stagnácie bol druhý kvartál 2019, keď v daňových rajoch pribudla za tri mesiace len jedna slovenská firma.

Cyprus je tretí, Bahamy na chvoste

Slovenskí podnikatelia zatiaľ straty z predošlých dvoch kvartálov dohnali. V treťom kvartáli pribudlo v daňových rajoch až 64 nových firiem, z toho najviac (53 firiem) v Spojených štátoch amerických. Tie ostávajú aj naďalej top destináciou pre majiteľov slovenských firiem, pričom predbehli doposiaľ najobľúbenejšie daňové raje Holandsko a Cyprus. Obe tieto krajiny pritom zaznamenávajú v poslednom období odlev našich podnikov.

Plusové hodnoty si, naopak, pripísali tiež Luxembursko (13 firiem), Lotyšsko (7 firiem) a Malta (6 firiem). Menší prílev slovenských  firiem zaznamenala Panama (4 firmy), a po jednej firme si pripísali Bahamy, Belize a Jersey. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj majú v základnom kapitáli týchto spoločností investovaných takmer 10,6 miliardy eur. Najviac slovenských firiem so sídlom v daňových rajoch podniká v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (970), v oblasti profesijných a vedeckých činností (904) a v oblasti nehnuteľností (656).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok