Kalavská má nového odborníka pre neurochirurgiu, nahradí Šteňa

TA3 TASR
15.10.2019 16:11

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vymenovala do funkcie hlavného odborníka pre neurochirurgiu Kamila Kolejáka. Do 100 dní má urobiť audit neurochirurgie, vypracovať jej koncepciu a zriadiť kolégium odborníkov. Ministerka zároveň požiadala šéfa NÚDCH, aby neodchádzal.

Na rozoberanie prípadov bude kolégium

Funkciu hlavného odborníka pre neurochirurgiu ministerstva zdravotníctva bude po odvolaní Juraja Šteňa zastávať Kamil Koleják. V utorok ho vymenovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Koleják má na základe dohody s ministerkou do 100 dní priniesť audit neurochirurgie, vypracovať koncepciu neurochirurgie na Slovensku a zriadiť kolégium odborníkov. Kalavská si neželá, aby sa či už v neurochirurgii alebo v iných odbornostiach zdravotný stav pacienta preberal cez médiá.
"Ak niekto z odbornej spoločnosti neurochirurgov má pocit, alebo potrebu rozoberať po odbornej stránke zdravotný stav pacienta, na tento účel sa zriadi spomínané kolégium odborníkov, kde tieto témy môžu byť na odbornej úrovni prediskutované a netraumatizovať a nezneisťovať tak spoločnosť verejnými vyhláseniami," uviedlo ministerstvo v stanovisku. Kalavská sa rozhodla odvolať Juraja Šteňa z funkcie ministerského odborníka po medializovanej kauze 15-ročného chlapca s nádorom na mozgu.

Ministerka žiada odborníkov: Zostaňte

Kalavská žiada generálneho riaditeľa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave Ladislava Kuželu, aby naďalej pracoval na rozvoji detského neurocentra. Ten po medializácii prípadu 15-ročného chlapca a pre spory so Šteňom ponúkol svoju funkciu.

Kalavská zároveň žiada, aby sa Kužela pokúsil presvedčiť neurochirurga Roberta Chrenka a vedúceho lekára neurocentra Bruna Rudinského, aby zostali v detskom neurocentre a naďalej pomáhali zachraňovať životy detí. Oni tiež avizovali, že sa vzdajú svojich funkcií.

"Ministerka zdravotníctva robí všetko preto, aby zostalo funkčné detské neurocentrum a na základe dohody NÚDCH a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) detskí pacienti budú operovaní v detskom neurocentre a nebudú prevážaní do UNB. V prípade potreby odborníci z iných pracovísk budú detského pacienta operovať v detskom neurocentre, ktoré je na to špecializované," uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.


Kalavská sa v utorok stretla s vedením UNB a požiadala o riešenie situácie ohľadom neurochirurgie na Kramároch v Bratislave. Pripomína, že manažment nemocnice je zodpovedný za chod zdravotníckeho zariadenia aj za svojich zamestnancov. Požiadala preto "o jasné riešenie s cieľom zastavenia traumatizovania spoločnosti takou citlivou problematikou, akou neurochirurgia je".
"To, čo sa udialo v posledných týždňoch, aby sa prostredníctvom priamych prenosov zdravotnícke zariadenia doťahovali o pacienta, je neprípustné a ministerka zdravotníctva to vníma ako nevhodnú komunikáciu a ako boj osobnostných eg či 'ješitnosti'," povedala hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok