Remišová chce, aby sa parlament zaviazal napraviť stav justície

TA3 SITA
15.10.2019 12:55

Poslankyňa parlamentu a členka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že čelíme bezprecedentnej kríze, ktorá ohrozuje základy štátu. Preto podáva návrh na uznesenie parlamentu, aby prijal opatrenia na vyriešenie stavu v justícii a na prokuratúre a aby bola okamžite vyvodená zodpovednosť.

Remišová chce, aby sa parlament zaviazal napraviť stav justície
SITA/Branislav Bibel

Žiada činy a výsledky

Ako informoval tím Za ľudí, parlament by sa mal v rámci svojich ústavných kompetencií zaviazať prijať všetky legislatívne opatrenia, ktoré budú viesť k náprave nežiaduceho stavu, obnove dôvery občanov v súdy a prokuratúru, ako aj k nezávislému vyšetreniu a dôslednému potrestaniu všetkých, ktorí porušili služobnú prísahu či zneužili svoju právomoc danú zákonom. Vážnosť situácie si podľa Remišovej vyžaduje aj zvolanie mimoriadnej schôdze, o čom bude hovoriť s opozičnými kolegami v parlamente.

„Dnes je situácia tak vážna, že je potrebné razantné úsilie celej politickej scény postaviť sa rozkladu štátu zo strany mafie. Podozrenia z kupovania poslancov, ovplyvňovanie a zasahovanie finančnej skupiny do justície a výkonu spravodlivosti, ovplyvňovanie ústavných činiteľov mafiou, ako aj podozrenia spojené s podpredsedom Národnej rady Martinom Glváčom sa musia urýchlene vyšetriť a u každého jedného, ktorý sa podieľal na rozklade štátu musí byť vyvodená exemplárna zodpovednosť. Nestačí o tom len hovoriť, potrebujeme politickú vôľu, činy a výsledky,“ uviedla Remišová.

Problémom je nahrávka

Spravodajský web Denníka N v pondelok uverejnil zvukovú nahrávku medzi Marianom Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, kde sa hovorí o kompromitujúcich materiáloch zo spisu Gorila. Kočner v nej tiež varoval Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje.

Začiatkom septembra vláda odvolala Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky. Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta zaistili mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Okrem nej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok