Trnka po nahrávke nemôže vykonávať funkciu, tvrdí Rada prokurátorov

TA3 TASR SITA
15.10.2019 10:30

Rada prokurátorov sa vyjadrila k búrlivo diskutovanej zverejnenej nahrávke, v ktorej Marian Kočner kričí na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a hovorí o jeho fyzickej likvidácii. Na nahrávke diskutujú o vydieraní šéfa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou Gorily aj o kupovaní poslancov. Trnka je dnes radovým prokurátorom.

Rada je pobúrená

Rada prokurátorov je medializovanými informáciami hlboko znepokojená a pobúrená. "Rada prokurátorov SR považuje tieto informácie za natoľko závažné, že minimálne do ich vyšetrenia orgánmi činnými v trestnom konaní neumožňujú bývalému generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky pokračovať vo výkone funkcie prokurátora. Zverejnené informácie nielen vrhajú zlé svetlo na ostatných prokurátorov, ale predovšetkým podkopávajú dôveru verejnosti v právny štát a princípy jeho fungovania," uvádza sa v stanovisku.

V ňom sa ďalej píše, že Rada prokurátorov si ctí princíp prezumpcie neviny a vyzýva Trnku, aby do vyšetrenia týchto mimoriadne závažných podozrení požiadal generálneho prokurátora o prerušenie výkonu funkcie prokurátora. "Vyjadrenie generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára ohľadom zotrvania D. T. vo funkcii prokurátora potvrdzuje aj stanovisko Rady prokurátorov Slovenskej republiky, z ktorého jednoznačne vyplýva, že vzhľadom na súčasný procesný stav vyšetrovania zotrvanie D. T. vo funkcii prokurátora záleží výlučne od jeho rozhodnutia. Ak sa D. T. rozhodne požiadať o prerušenie výkonu funkcie prokurátora, generálny prokurátor je pripravený bezodkladne rozhodnúť," zareagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Trnku vyzvali, aby skončil

Nadácia Zastavme korupciu vyzvala v pondelok prokurátora Trnku, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie. Zároveň žiadala, aby sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár prestal skrývať. Informoval o tom Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu. "Po zverejnení nahrávky medzi obžalovaným podnikateľom Marianom K. a Trnkom je nemysliteľné, aby tento človek sedel na Generálnej prokuratúre," uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Zároveň nadácia vyzvala Čižnára, aby sa ďalej neskrýval a začal konať aj voči ostatným, ktorí čelia podozreniam, že spolupracovali s Marianom Kočnerom. "Prokuratúra je jeden z hlavných pilierov právneho štátu. Ak zlyháva ona, zlyháva štát," konštatovala Petková.

Denník N informoval, že získal 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam z leta 2014 si mal urobiť Kočner. Týkať sa má údajného Trnkovho pokusu o vydieranie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka nahrávkou jeho rozhovoru v konšpiračnom byte z kauzy Gorila. Podľa Denníka N mafián vyšetruje bývalého generálneho prokurátora, vrieska naňho vulgarizmy, vyhráža sa jemu aj jeho kumpánom fyzickou likvidáciou a tým, že jeho syn skončí.

Čo je v prepise nahrávky:
Kočner: “Chcem vedieť, kto nakopíroval tie vzorky, ktoré ste poslali Haščákovi. Chcem vedieť, koľko kópií je z toho urobených, okrem tej, ktorú som ti zobral."
Kočner: „A hovor teraz len pravdu. Lebo len pravda ťa zachráni a možno zachráni aj tvojho syna, ktorý si to takisto odserie.”
Kočner: "Ešte raz, prestaň klamať. Zabijú ťa."
Trnka: "Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy."
Zdroj: Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok