Strelec z Denveru o motíve mlčí, môže dostať trest smrti

TASR, TA3
23.7.2012 17:52

Páchateľa streľby v kine na predmestí amerického Denveru previezli na prvé súdne vypočúvanie, ale podľa úradov odmieta komunikovať. Môže teda trvať celé mesiace, kým sa vyšetrovatelia dozvedia, čo vyvolalo jedno z najhorších vyčíňaní strelca v dejinách Spojených štátov.

Strelec z Denveru o motíve mlčí, môže dostať trest smrti
SITA

James Holmes je zadržiavaný vo väzbe na samotke. Na vypočúvaní mu prečítajú obvinenia pre podozrenie zo spáchania prvostupňových vrážd. Na nočnej premiére nového filmu o Batmanovi s názvom Návrat Temného rytiera, ktorá sa konala v piatok 20. júla v kine na predmestí Denveru Aurora, zastrelil Holmes 12 ľudí vrátane šesťročného dievčatka a 58 ďalších osôb zranil, niektorých kriticky.

Prokurátorka Carol Chambersová oznámila, že uvažuje o navrhnutí trestu smrti pre Holmesa. Rozhodnutie bude konzultovať s rodinami obetí. Polícia informovala, že Holmes si začal kupovať zbrane v oblasti Denveru takmer dva mesiace pred streľbou v kine a za štyri mesiace mu doručili do bytu alebo do školy najmenej 50 balíkov. Nedávno si kúpil cez internet 6000 kusov nábojov, uviedol policajný šéf na predmestí Aurora Dan Oates.

V kine Holmes údajne aktivoval nádoby s plynom a použil pri streľbe poloautomatickú pušku, brokovnicu a pištoľ. Poloautomatická puška sa mu zasekla, čo donútilo strelca vymeniť ju za inú zbraň s menšou palebnou silou, povedal dnes príslušník federálnej polície a súdnictva pre tlačovú agentúru AP. Zlyhanie pušky a výmena zbraní možno zachránila niekoľko životov.

Majiteľ strelnice Glenn Rotkovich uviedol pre AP, že Holmes v júni žiadal o členstvo v klube, ale nedostal ho kvôli svojmu správaniu a "čudnému" odkazu v hlasovej schránke. Jeho hlas v odkaze znel "hrdelne, prinajlepšom výstredne", povedal Rotkovich. Holmes sa v júni rozhodol zanechať doktorandské štúdium neurológie na Coloradskej univerzite, ale dôvody jeho kroku zostávajú záhadou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok