Vláda schválila rozpočet, na vyrovnané hospodárenie si počkáme

TA3 TASR
14.10.2019 16:04

Slovensko v tomto roku nedosiahne vyrovnané hospodárenie. Vláda schválila návrh rozpočtu, ktorý počíta v tomto roku s deficitom na úrovni 0,68 % hrubého domáceho produktu a v budúcom roku by mal byť 0,49 % HDP.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy sú rozpočtované na úrovni 38,87 miliardy eur, na druhej strane sú výdavky v celkovom objeme 39,35 miliardy eur. Tieto čísla vytvárajú v budúcom roku deficit rozpočtu verejnej správy na úrovni 480 miliónov eur. Štátny rozpočet bude v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 2,68 miliardy eur. Celkové príjmy štátu sa rozpočtujú na úrovni 15,89 miliardy eur a výdavky by mali dosiahnuť 18,57 miliardy eur. "Rozpočet verejnej správy posielame tak ako každý rok na posúdenie do Bruselu vo forme Návrhu rozpočtového plánu, čo je vlastne analytický pohľad na rozpočet. Ministerstvo financií s Európskou komisiou o týchto materiáloch komunikuje a bude komunikovať," uviedol v stanovisku pre médiá minister financií Ladislav Kamenický. Európska komisia následne vydá začiatkom novembra svoju pravidelnú jesennú prognózu, na základe ktorej bude hodnotiť rozpočty všetkých krajín.

Hrubý dlh verejnej správy by mal klesať. V tomto roku by mal dosiahnuť 47,9 % HDP a dostane sa tak pod dolné sankčné pásmo. Návrh rozpočtu predpokladá, že hrubý dlh bude klesať o ďalších 3,1 % HDP v budúcom roku a na konci horizontu by mal byť na úrovni 44,8 % HDP.

Návrh rozpočtu na budúci rok predtým prerokovali aj na tripartite. Výhrady k nemu majú zástupcovia zamestnávateľov a Združenie miest a obcí Slovenska. Asociácia priemyselných zväzov a odborári návrh rozpočtu odsúhlasili. 

„Zostavenie rozpočtu považujem nielen ja, ale aj moji kolegovia z ministerstva za najťažšie za posledné roky. Po dlhých týždňoch náročných rokovaní dnes môžem povedať, že návrh, ktorý som predložil je nastavený na maximálnom limite, ktorý nám povoľuje zákon o rozpočtových pravidlách a dovolím si povedať, že balansujeme na hrane," uviedol minister financií.

Rovnako ako po minulé roky, aj budúcoročný rozpočet počíta s rezervami. Má byť v objeme 250 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok