Pred supertajfúnom evakuujú milióny ľudí, státisíce sú bez prúdu

TA3 TASR ČTK
12.10.2019 22:55

Tajfún Hagibis, ktorý zasiahol japonský ostrov Honšú vrátane metropoly Tokio, si vyžiadal najmenej dve obete. Ďalších 10 ľudí je nezvestných. Úrady vyzvali na evakuáciu sedem miliónov ľudí. Živel pripravil o dodávky elektriny viac ako 270 000 domácnosti. Hagibis je podľa meteorológov najsilnejší tajfún za uplynulých 60 rokov.

Najmenej dve obete si v sobotu vyžiadal silný tajfún Hagibis sprevádzaný prudkým dažďom a mohutným vetrom, ktorý zasiahol oblasť Tokia na hlavnom japonskom ostrove Honšu. Desať ľudí je nezvestných a 90 ďalších utrpelo zranenia. Živel spôsobil záplavy a zosuvy pôdy. Úrady v tejto súvislosti nariadili evakuáciu celkovo viac než 4,4 milióna ľudí vrátane mesta Kawasaki s 910.000 obyvateľmi, uviedla verejnoprávna televízia NHK.

Hagibis bude zrejme najhorší tajfún, aký zasiahol Japonsko za 60 rokov. Stred tzv. supertajfúnu prešiel nad pevninu v sobotu krátko pred 19.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) na polostrove Izu juhozápadne od Tokia, oznámil Japonský meteorologický úrad. Hagibis zoslabol, no pred príchodom ho sprevádzal vietor s nárazmi do 216 kilometrov za hodinu. Najvyšší stupeň varovania pre Tokio a okolité oblasti, ktorý vydal JMA, však súvisel najmä s prívalovými dažďami.

Živel sa krátko po polnoci miestneho času pohyboval severovýchodným smerom s rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu a sprevádza ho vietor s rýchlosťou v nárazoch do 180 kilometrov za hodinu. Meteorológovia varovali pred rekordnými zrážkami, záplavami a zosuvmi pôdy vo východných a centrálnych častiach krajiny. Varovanie platí pre celkovo sedem prefektúr. Pred príchodom tajfúnu preventívne uzavreli obchody, závody i podzemné železnice. V krajine tiež zrušili v sobotu vyše 1660 letov a zastavili prevádzku na mnohých železničných tratiach. Na nedeľu informovali o zrušení zhruba 800 letov. V Tokiu a jeho okolí bolo bez elektriny približne 370.000 domácností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok