S Gottom sa rozlúčili rodina a osobnosti, rakvu sprevádzal dav ľudí

TA3 TASR SITA
12.10.2019 12:01

Kardinál Dominik Duka začal krátko po jedenástej zádušnú svätú omšu v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade ako súčasť pohrebu speváka Karla Gotta. Duka vo svojom príhovore poďakoval bohu za dar života, ktorým bol Gottov život.

"Karel Gott nás preslávil po celom svete a ľudia ho budú ešte dlho počúvať," povedal Duka neskôr počas svätej omše a dodal, že Gott "pomáhal ľuďom, uznával hodnoty, ktoré robia ľudský život krásnym a bohatým". Modlitbu počas omše predniesli herec Jiří Bartoška a bývalá prvá dáma ČR Dagmar Havlová. Speváčka Lucie Bílá vystúpila s piesňou Ave Maria. Smútočný prejav na želanie Karla Gotta predniesla herečka Jiřina Bohdalová a žalm prečítal Gottov ošetrujúci lekár Marek Trněný. Na spevákovom pohrebe sa zišli osobnosti z oblasti politiky, verejného života, umenia aj kultúry z ČR i zo zahraničia.

Vdova po zosnulom Ivana Gottová dorazila krátko po 10.30 h a krátko pred 11.00 h prišiel český prezident Miloš Zeman. Medzi prítomnými osobnosťami boli i český premiér Andrej Babiš, predseda ČSSD Jan Hamáček, predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, predseda českého Senátu Jaroslav Kubera, minister životného prostredia Richard Brabec, minister vnútra Lubomír Metnar či ministerka spravodlivosti Marie Benešová. Slovenskú republiku zastupovali predseda vlády Peter Pellegrini a predseda parlamentu Andrej Danko.

Prišli i herci Bolek Poĺívka, Miroslav Donutil, Karel Šíp, Kateřina Brožová, speváci Michal David, Aleš Brichta, Janek Ledecký, Helena Vondráčková, Martin Chodur, Miroslav Žbirka, moderádor Leoš Mareš či hokejista Jaromír Jágr. "Po Gottovi zostane prázdne miesto," povedal Michal David.

Bohdalová zdôraznila spevákove osobnostné vlastnosti i ľudskosť. "Od rodičov dostal v génoch slušnosť, noblesu a džentlmenstvo," povedala a dodala, že Gott bol i "človek z mäsa a kostí", ktorý sa veľakrát mýlil, padol a znovu vstal. Pripomenula, že o príhovor ju požiadal samotný Karel Gott, s ktorým boli "celoživotní kamaráti". Gott bol podľa nej neuveriteľne pracovitý a priťahoval k sebe veľké množstvo vynikajúcich umelcov svojej doby. "Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz," povedala. Gottov ošetrujúci lekár Marek Trněný prečítal žalm.

Vojaci na konci omše vyniesli rakvu s Gottovými pozostatkami pred katedrálu. Za rakvou sa vytvoril zástup ľudí. Na jeho čele kráčala vdova Ivana Gottová s dvoma dcérami. Približne o 12.30 h sa rozozvučal najväčší zvon v ČR nazvaný Zikmund a zo zvukového záznamu zaznela pieseň Už z hor zní zvon v podaní Karla Gotta. Definitívne sa so spevákom rozlúčila v pražskom motolskom krematóriu, kam však mali prístup iba Gottovi najbližší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok