Cenu za mier nezískali pápež ani Greta, ale africký politik

TA3 TASR SITA
11.10.2019 11:07

Nobelovu cenu za mier nezískal pápež ani aktivistka Greta Thunbergová, ale etiópsky premiér Abiy Ahmed. Nobelov výbor uviedol, že premiér potrebuje vo svojej dôležitej mierovej práci povzbudenie.

Nobelov výbor Abiyho Ahmeda ocenil "za jeho snahu dosiahnuť mier a medzinárodnú spoluprácu, a predovšetkým za jeho rozhodujúcu iniciatívu pri riešení pohraničného konfliktu so susednou Eritreou". Mierová dohoda, ktorá bola podpísaná vlani, vyriešila 20-ročnú patovú situáciu vo vzťahoch medzi Etiópiou a Eritreou, ktorá nasledovala po vojne v rokoch 1998 - 2000. Abiy Ahmed sa stal stým držiteľom Nobelovej ceny mieru.

Nórska Nobelova komisia okrem toho vyzdvihla Ahmedove reformy, amnestie pre stovky politických väzňov, legalizovanie zakázaných opozičných skupín, ukončenie cenzúry médií, prepustenie predstaviteľov podozrivých z korupcie, zvýšenie vplyvu žien v etiópskom politickom i komunitnom živote a jeho prísľub k uskutočneniu slobodných a spravodlivých volieb. Etiópsky premiér sa tiež zapája do mierového a zmierovacieho procesu vo východnej a severovýchodnej Afrike, ako napríklad pri normalizácii diplomatických vzťahov medzi Eritreou a Džibutskom.

Predvlaňajšiu Nobelovu cenu mieru udelili Medzinárodnej kampani za zákaz jadrových zbraní so sídlom v Ženeve. V roku 2016 toto prestížne ocenenie získal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Súčasťou ocenenia v každej kategórii je finančná odmena vo výške deviatich miliónov švédskych korún (830.000 eur).

Ceny budú laureátom slávnostne odovzdané 10. decembra, na deň výročia smrti Alfreda Nobela. Väčšina z nich sa udeľuje vo švédskom hlavnom meste Štokholm. Nobelova cena za mier je jedinou, ktorá sa udeľuje v nórskej metropole Oslo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok