Sága sa skončila, ignorovali kvalitu. Aké sú reakcie na menovanie

TA3 SITA TASR
10.10.2019 11:04

Prezidentka Zuzana Čaputová ukončila dlhú paralýzu Ústavného súdu a vymenovala šesticu, ktorá si na 12 rokov oblečie najcennejší talár. Ako politici hodnotia jej výber a fakt, že súd môže konečne normálne pracovať?

Danko verí v objektívnu nestrannosť sudcov

Predseda NR SR Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini vítajú, že Ústavný súd je už v kompletnom zložení. Povedali to po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala zvyšných ústavných sudcov, ktorí chýbali na Ústavnom súde. "Som rád, že Ústavný súd už je kompletne funkčný, že má kompletné zloženie sudcov, že sa dá bojovať so všetkými podaniami, rozhodnúť o nich a že nehrozia žiadne prieťahy, ktoré by ohrozovali ľudí," vyhlásil Danko. Verí v objektívnu nestrannosť sudcov, ktorých prezidentke ponúkla národná rada.

Pellegrini je rád, že sa ukončila dlhá sága neúspešných volieb. "Od dnes je Ústavný súd kompletný a tak je to správne. V demokratickej spoločnosti musí ustanovizeň, ktorá má bdieť nad dodržiavaním pravidiel a zákonov v krajine, byť kompletná," doplnil predseda vlády.

Zvolení sudcovia:
Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Straka, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar a Martin Vernarský.

Zoznam kandidátov:
Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher, Peter Straka, Pavol Boroň, Marek Tomašovič, Martin Vernarský, Patrik Palša, Miloš Maďar, Pavol Malich, Rastislav Kaššák, Daniela Švecová, Michal Truban, Radoslav Procházka, Edita Pfundtner.

SaS o nenaplnených ambíciách jedného politika

"Myslím si, že výber bol veľmi dobrý," reagoval minister spravodlivosti Gábor Gál. "Z každého rožka troška. Sú tam advokáti, sudcovia, ľudia, ktorí pôsobia aj v akademickej obci. Dúfam, že sa to odrazí aj na kvalite rozhodovania Ústavného súdu," dodal. K dlhému procesu výberu kandidátov v NR SR uviedol, že bol ťažký. "Predsa len ide o najvyšší post v ústavnom systéme, čo sa týka sudcov," dodal Gál.

Opozičná SaS víta, že prezidentka vymenovala sudcov. Myslí si, že hlava štátu bola pri tejto otázke v nezávideniahodnej situácii. "Je absurdné, že sa verejnosť musela pozerať, ako dokážu nenaplnené ambície jedného politika ovplyvňovať voľbu ústavných sudcov," uviedol v reakcii predseda strany Richard Sulík. Poslanec Alojz Baránik pripomenul, že liberáli sa na voľbe ústavných sudcov zúčastňovali bez ohľadu na to, či bola tajná alebo verejná. "Tragédiou bolo, že koalícia úmyselne ignorovala vynikajúce ľudské a odborné kvality viacerých uchádzačov so zámerom predložiť prezidentke ako kandidátov čo najväčší počet svojich ľudí. To sa im aj do veľkej miery podarilo," mieni.

Hnutie Sme rodina verí, že ústavní sudcovia budú svoju funkciu vykonávať profesionálne a zodpovedne. Kollárovci považujú za dôležité, aby sudcovia konali tak, aby bol ÚS pre ľudí na Slovensku garantom spravodlivosti a dôveryhodnosti. "Mali by konať tak, aby vždy chránili občanov, aby neboli porušované ich práva a dohliadať na to, aby parlament, súdy a všetky štátne a samosprávne orgány ústavu rešpektovali," komentoval predseda hnutia Boris Kollár.

Plne obsadený súd

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za ústavných sudcov Libora Duľu, Ladislava Duditša, Petra Straku, Miloša Maďara, Martina Vernarského a Rastislava Kaššáka. Zdôraznila, že Ústavný súd tak už nie je iba uznášaniaschopný, ale aj plne obsadený a môže pracovať tak, ako to stanovuje Ústava SR.

Na Ústavnom súde sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest, Ústavný súd tak chvíľu fungoval s iba štyrmi sudcami. Parlament mal zvoliť 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov. Plénum vyberalo kandidátov na niekoľko pokusov počas viacerých mesiacov. Finálny počet poslanci dovolili v piatej voľbe na septembrovej schôdzi parlamentu. Niekoľko sudcov vymenoval už predchádzajúci prezident Andrej Kiska, predsedom súdu sa stal Ivan Fiačan. Po vymenovaní zvyšných sudcov prezidentkou Čaputovou už má Ústavný súd všetkých 13 sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok