Grécky premiér: Krajina zažíva veľkú hospodársku krízu

SITA
23.7.2012 09:52

Grécko sa nachádza vo veľkej hospodárskej kríze, podobnej tej z tridsiatych rokov minulého storočia v USA. V nedeľu to vyhlásil grécky premiér Antonis Samaras na stretnutí s bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom.

Grécky premiér: Krajina zažíva veľkú hospodársku krízu
SITA

"Vy ste v USA mali veľkú hospodársku krízu," povedal Samaras Billovi Clintonovi. "To je presne to, čo v Grécku teraz prežívame, našu verziu veľkej depresie," uviedol Samaras. Grécky premiér to vyhlásil dva dni pred príchodom medzinárodných veriteľov do Atén, ktorí budú vyvíjať tlak na vládu v krajine, aby prijala ďalšie úsporné opatrenia, ktoré sú podmienkou pre získanie ďalšej finančnej pomoci. Tú Grécko potrebuje aby sa vyhlo neriadenému bankrotu.

Grécki aj nemeckí predstavitelia však odmietli komentovať správy o tom, že dodatočná podpora Grécku by mala byť v rozsahu od 10 mld. eur až po 50 mld. eur. Podľa nemeckého denníka Der Spiegel sa na ďalšom financovaní Grécka nebude podieľať Medzinárodný menový fond (MMF).

Grécka vláda chce dosiahnuť zmiernenie podmienok medzinárodnej pomoci v hodnote 130 mld. eur, na ktorých sa dohodla s medzinárodnými veriteľmi v marci tohto roku. Grécko musí do konca roku 2014 znížiť vládny deficit na úroveň pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2011 dosiahol tento schodok výšku 9,3 % HDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok