Známy kubánsky disident zahynul pri autonehode

TASR
23.7.2012 08:45

Jeden z najznámejších kubánskych disidentov Oswaldo Payá zahynul cez víkend pri autonehode, informovala dnes agentúra DPA. K nehode došlo neďaleko mesta Bayamo na východe ostrova. Automobil narazil do stromu.

Známy kubánsky disident zahynul pri autonehode
CTK

Pri havárii zahynul aj ďalší disident Harold Cepero. Dvaja ďalší spolujazdci, Španiel a Švéd, utrpeli podľa tamojších úradov ľahšie zranenia. Payá (60) bol šéfom opozičného zoskupenia Kresťanské oslobodenecké hnutie.

Oswaldo Payá bol viackrát nominovaný na Nobelovu cenu za mier a Európsky parlament mu v roku 2002 udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Už v roku 1998 vyzval kubánskeho revolučného lídra Fidela Castra, aby v krajine zrealizoval politické reformy. Stál aj za petíciou známou ako Projekt Varela vyzývajúcou na dodržiavanie väčších občianskych slobôd vrátane práva na združovanie a slobody prejavu.

Podľa predsedu opozičnej komisie pre ľudské práva Elizarda Sáncheza znamená jeho smrť pre demokratické hnutie na Kube veľkú stratu. "Bezpochyby patril k najvýznamnejším vodcom opozície na Kube," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok