Európska únia uvalí na Sýriu ďalšie sankcie

SITA
23.7.2012 08:29

Európska únia plánuje zaviesť ďalšie sankcie voči sýrskemu vládnemu režimu v podobe zmrazenia európskych aktív najmenej 26 jednotlivcom a dvom firmám blízkym prezidentovi Baššárovi al-Asadovi.

Európska únia uvalí na Sýriu ďalšie sankcie
SITA

Podľa nemenovaných diplomatov, na ktorých sa odvoláva tlačová agentúra AFP, by sa mali ministri zahraničných vecí dvadsaťsedmičky na pondelňajšom zasadnutí v Bruseli venovať aj navrhovaným kontrolám nákladu lietadiel a lodí pri podozrení, že obsahujú zbrane alebo iný tovar využiteľný na potláčanie protivládneho povstania v Sýrii. V prípade schválenia pôjde zo strany EÚ v poradí už o 17. súbor opatrení proti al-Asadovmu režimu od vypuknutia krízy v Sýrii v marci minulého roka.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre spoločnú zahraničnú politiku Catherine Ashtonová v piatok vyjadrila poľutovanie nad neúspechom najnovšej iniciatívy na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá mala v čase stupňovania sýrskeho konfliktu vyvinúť vyšší nátlak na Damask. Rezolúcia z dielne západných krajín opäť stroskotala na neochote zohľadniť výhrady Číny a Ruska odmietajúcich opatrenia namierené výlučne proti al-Asadovi. V súlade s predošlými varovaniami obe veľmoci návrh vo štvrtkovom hlasovaní vetovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok