Spáchali politickú samovraždu. Sulík prehovoril o odchode rebelov

TA3 SITA TASR
9.10.2019 12:24

Predseda SaS Richard Sulík reagoval na masívny odchod "rebelov" zo strany. Potvrdil, že zo strany odchádza najmenej 21 členov, uviedol však, že ďalší, ako napríklad župan Juraj Droba, do SaS vstupujú. Sulík stále nerozumie, čo bolo dôvodom, pre ktorý konflikt eskaloval, keďže s "rebelmi" nešlo o hodnotový ani názorový spor.

Majú za sebou búrlivé obdobie

"Máme za sebou búrlivé obdobie. Bohužiaľ sme pútali pozornosť titulkami o veciach, ktoré sa nikdy nemali dostať von," začal Sulík. Rozkol sa podľa neho skončil. Evidujú zatiaľ 21 vystúpení členov, čo je podľa Sulíka prakticky celá "skupinka" rebelov. Je vraj rád, že odišli, pretože strane škodili. Sulíka mrzia aj "nedôstojné statusy a komentáre" odídencov na sociálnych sieťach. Predseda SaS si nemyslí, že rozkol v SaS bol hodnotový a nerozumie, čo rebelov hnalo vyhrotiť situáciu až do ich odchodu. Sulík to nazval "politickou samovraždou".

Sulík sa chce po tejto udalosti "pozerať dopredu". Do strany podľa neho vstupuje ďalších 23 ľudí, vrátane župana Juraja Drobu. Časť príchodov podľa neho blokovali práve ľudia, ktorí teraz odišli, ako napríklad Ľubomír Galko. Sulík si myslí, že aktuálna kandidátka SaS je "silná" a "teší sa" na volebnú kampaň.

Martin Klus sa stal predsedom poslaneckého klubu SaS. Nahradil Natáliu Blahovú, ktorú zo strany vylúčili.

V poslaneckom klube zostalo 11 ľudí

Predsedom poslaneckého klubu SaS sa stal Martin Klus. „Bez Slobody a Solidarity žiadna nová reformná vláda nevznikne,“ uviedol novozvolený predseda klubu a dodal, že mu je cťou byť za predsedu zvolený. V poslaneckom klube liberálov zostáva podľa neho 11 členov s tým, že s 12. členom sa ešte diskutuje ohľadom toho, či v klube zostáva.

Neobsadené tretie miesto na kandidátke do volieb 2020 získal podľa Sulíka Branislav Gröhling. "Branislav Gröhling na treťom mieste, Karol Galek na ôsmom mieste", uviedol Sulík a dodal, že sa obaja stali podpredsedami strany.

Vystúpenie z SaS v posledných dňoch avizovali Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Jozef Rajtár, Miroslav Ivan, Vladimír Sloboda, Renáta Kaščáková, Radoslav Pavelka i člen strany Pavol Kubiš. Bývalá predsedníčka poslaneckého klubu liberálov Natália Blahová bola zo strany vylúčená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok