Cibulková získala v Carlsbade druhý titul na okruhu WTA

TASR, TA3
23.7.2012 07:06

Slovenská tenistka Dominika Cibulková získala druhý titul na okruhu WTA, keď v noci na pondelok triumfovala na podujatí v kalifornskom Carlsbade. Vo finále dvojhry si poradila s Francúzkou Marion Bartoliovou za 1:35 h v dvoch setoch 6:1 a 7:5.

Cibulková získala v Carlsbade druhý titul na okruhu WTA
SITA

Z prvej cennej trofeje sa zverenka trénera Petra Miklušičáka tešila vlani na jeseň na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve, štyrikrát ťahala v rozhodujúcich súbojoch za kratší koniec. V tomto roku bola Cibulková vo finále aj na antuke v Barcelone, kde v apríli nestačila na Talianku Saru Erraniovú.

V Carlsbade si počínala suverénne, keď v štyroch zápasoch nestratila ani jediný set. Vďaka triumfu na podujatí Mercury Insurance Open zinkasuje prémiu 96.000 USD, do svetového rebríčka WTA si pripíše 470 bodov. V jeho novom vydaní sa posunie zo 14. na 13. miesto pred Rusku Veru Zvonariovovú. Pre Cibulkovú bol turnaj v Carlsbade posledným súťažným vystúpením pred OH 2012 v Londýne. Na wimbledonskej tráve sa pokúsi vylepšiť výsledok z Pekingu 2008, kde pri premiére pod piatimi kruhmi postúpila do osemfinále dvojhry.

Cibulková čelila v úvode finálového stretnutia proti Bartoliovej za stavu 0:1 dvom brejkbalom, no podržala si podanie a v ďalších minútach úplne ovládla dvorec. Slovenka súkala jeden víťazný forhend za druhým, trikrát prelomila súperkino podanie a prvý set získala jednoznačne vo svoj prospech. Cibulková hrala rýchlo a robila oveľa menej nevynútených chýb ako Francúzka, ktorá mala v nohách trojsetové semifinále proti taiwanskej kvalifikantke Čchan Jung-Jan.

V druhom geme druhého dejstva mala slovenská jednotka k dispozícii tri brejkbaly na 2:0. Francúzka ich však odvrátila a v ďalšom geme prvýkrát prelomila podanie Cibulkovej, keď premenila celkovo ôsmy brejkbal. Bartoliová zvýšila agresivitu na returne a po ďalšom brejku v piatom geme odskočila Cibulkovej na 4:1. Slovenka však nezložila zbrane, vyrovnala na 4:4 a v koncovke slávila úspech. Za stavu 6:5 premenila pri podaní Bartoliovej hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so svojou veľmi dobrou kamarátkou na 3:2.

Cibulková po finálovom triumfe žiarila spokojnosťou, vyobjímala sa s trénerom Miklušičákom, so svojím priateľom i ďalšími členmi tímu. "Zo zisku druhého titulu mám obrovskú radosť. Po prvý raz v kariére som dokázala vyhrať turnaj bez straty jediného setu, čo je úžasný pocit. Počas celého turnaja som hrala výborný tenis. Proti Bartoliovej som začala vo veľkom štýle.

V prvom sete som hrala aktívne, stále som ju rozhadzovala a vychádzalo mi všetko, na čo som siahla. Údery do protipohybu boli dnes mojou veľkou zbraňou. S trénerom Miklušičákom sme ušili dobrú taktiku. Vedela som, kam Marion returnuje, čo bola moja výhoda. Počas celého zápasu som si obiehala forhendy a dôležité bolo, že som ich nehrala bezhlavo. Na začiatku druhého setu som nevyužila tri brejkbaly a súperka sa chytila. Ani za stavu 1:4 som však neklesala na duchu a stále som verila, že to ešte môžem otočiť. Som hrdá na to, ako som zvládla koncovku druhého setu, najmä posledný gem bol z mojej strany naozaj super," povedala pre TASR Cibulková.

Slovenka si nevie vynachváliť spoluprácu s trénerom Miklušičákom. Pod jeho vedením postúpila do finále v Barcelone, do štvrťfinále grandslamového Roland Garros a v Carlsbade zakončila svoju spanilú jazdu ziskom titulu. "Peťo mi veľmi pomohol upokojiť moju hru. Na kurte som oveľa pokojnejšia a trpezlivejšia. Nesnažím sa ísť za každú cenu do všetkého a keď nemám dobrú pozíciu, radšej si výmenu pomaly rozohrám a počkám, nech s tým niečo urobí súperka. Aj keď mi pár loptičiek nevyjde, snažím sa stále myslieť pozitívne. To je veľký rozdiel oproti minulosti," dodala Cibulková, pre ktorú je úspech v Carlsbade veľkým povzbudením pred olympiádou v Londýne, kam odlieta v pondelok.

"Tento titul by som nevymenila za nič, ani za dvojtýždňovú prípravu na wimbledonských dvorcoch. Vôbec mi neprekáža, že budem mať teraz menej času adaptovať sa opäť na trávu. Nerobím z toho žiadnu vedu, že príprava na olympijský turnaj potrvá iba pár dní. Londýnska olympiáda bude určite iná ako tá pekinská. Pred štyrmi rokmi som sa nevedela dočkať, že prvýkrát okúsim na vlastnej koži atmosféru takéhoto bombastického podujatia. Teraz sa sústredím výlučné na tenis, nebudem bývať ani v olympijskej dedine. Bude to čisto tenisové."

Bartoliová priznala, že Cibulková zvíťazila zaslúžene. "Dominika hrala výborne a veľmi rýchlo, nedala mi dostatok času na prípravu úderov. Na začiatku druhého setu mal môj výkon stúpajúcu tendenciu, viedla som 4:1, no potom som začala cítiť únavu a mala som čoraz väčšie problémy s pohybom po kurte. Mala som v nohách tri ťažké trojsetové zápasy, ktoré sa navyše hrali večer. Teraz sme hrali poobede, takže podmienky boli predsa len iné," povedala Francúzka pre akreditované médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok