Protesty v Ekvádore silnejú, demonštranti vtrhli do parlamentu

TA3 TASR
9.10.2019 07:01

Protesty v Ekvádore naberajú na sile. Niekoľko stoviek demonštrantov vtrhlo do budovy tamojšieho parlamentu. Vyhnať ich odtiaľ musela polícia s použitím slzotvorného plynu. Budova bola v tom čase prázdna, pretože poslanci začiatkom týždňa z bezpečnostných dôvodov prerušili zasadnutie.

Tisícky Ekvádorčanov sa aj v utorok v hlavnom meste Quito zišli na protivládnych protestoch proti zrušeniu dotácií na pohonné hmoty a iným hospodárskym opatreniam. Pred budovou kongresu došlo k potýčkam medzi demonštrantami a poriadkovou políciou. Demonštranti sa s pomocou drevených štítov pokúsili preraziť bezpečnostný kordón rozostavený okolo vládnej budovy v metropole. Podobné násilnosti sa odohrali aj v pondelok. V šiesty deň celoštátnych protestov a demonštrácií ľudia blokovali 84 ciest v 21 provinciách.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno vyhlásil vo štvrtok 60-dňový výnimočný stav. K takémuto opatreniu pristúpil po tom, ako vodiči autobusov a taxíkov zatarasili ulice Quita, kde medzitým dochádzalo k násilným zrážkam polície s demonštrantami.

ecuador-strike-70695-87c55ed265f147e595cb7b911bed2bce_ac1100ae-6962-f851.jpg

V prístavnom meste Santiago de Guayaquil zatiaľ zase demonštranti rabovali obchody. Zrušením 40-ročných dotácií na pohonné hmoty, ku ktorým vláda pristúpila vo štvrtok, sa ich ceny viac ako zdvojnásobia. Ekvádorská vláda tvrdí, že vďaka zrušeniu dotácií na pohonné hmoty a daňovej reforme by mohla ušetriť miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok