ÚVO bude spolupracovať s prezidentkou, pôjde o životné prostredie

TA3 TASR
8.10.2019 17:34

Úrad pre verejné obstarávanie bude spolupracovať s kanceláriou prezidentky v otázke ochrany životného prostredia pri nakladaní s verejnými zdrojmi. V tomto smere podpísali memorandum. V utorok po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to uviedol predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

ÚVO bude spolupracovať s prezidentkou, pôjde o životné prostredie
TASR

Podpora ochrany životného prostredia

Priblížil, že hlavu štátu informoval o systémovej reforme verejného obstarávania, ktorú úrad pod jeho vedením už dva roky realizuje. "Tá zahŕňa nelegislatívne opatrenia a legislatívne. Môžeme konštatovať, že práve vďaka legislatívnym zmenám sa po 1. januári na Slovensku nakupuje za verejné zdroje jednoduchšie, rýchlejšie, s väčšou dávkou transparentnosti," podotkol Hlivák.

Zároveň dodal, že v parlamente je ďalšia novela zákona, ktorá dopĺňa tú pôvodnú. ÚVO sa v nej snaží o to, aby sa pri nákupe zohľadňovali aj iné kritériá, napríklad ochrana životného prostredia. ÚVO a Kancelária prezidentky SR v tejto súvislosti podpísali memorandum. Spolupracovať by mali v otázke podpory ochrany životného prostredia pri nakladaní s verejnými zdrojmi. "To nám stanovilo také základné rámce spolupráce v tejto oblasti," skonštatoval predseda ÚVO.

Prezidentka podľa jeho slov ocenila kroky, ktoré úrad urobil z hľadiska reformy verejného obstarávania. Dodal, že ako právničku ju zaujímala okrem iného otázka vyvodzovania zodpovednostných vzťahov. "Tam sme si povedali a zhodli sme sa, že napríklad nová právna úprava bude previazaná na vyvodzovanie disciplinárnej zodpovednosti aj napríklad s ohľadom na etický kódex, ktorý rovnako chceme, aby bol súčasťou tejto právnej úpravy. Teda, aby osoby, ktoré sú zodpovedné za prípravu verejného obstarávania, boli povinné rešpektovať etický kódex a v prípade jeho porušenia bude možné takisto vyvodiť napríklad disciplinárnu zodpovednosť," zdôraznil Hlivák.

Prezidentka ocenila snahu vedenia úradu

Ako doplnil hovorca prezidentky Martin Strižinec, hlava štátu ocenila snahu vedenia úradu, aby verejné obstarávanie malo aj zelený rozmer. Zároveň si váži počin predsedu úradu, ktorý dosiahol, že sa v krátkom období podarilo vyriešiť viac ako sto dlhodobo neriešených problémových tendrov. Čaputová považuje za správne, že úrad podal v tejto veci trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. Prezidentka súčasne privítala iniciatívu úradu, vďaka ktorej Európska komisia potvrdila, že je v kompetencii ÚVO kontrolovať i obstarávanie v oblasti obrany a bezpečnosti.

"Aj na základe informácií, ktoré poskytol predseda ÚVO, prezidentka pozitívne hodnotí prácu stoviek zamestnancov úradu a je pripravená podporiť každú iniciatívu, ktorá bude smerovať k tomu, aby sa na Slovensku stalo verejné obstarávanie férovou a spoločensky prínosnou činnosťou," priblížil hovorca prezidentky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok