Slovensko dostalo od potomka uhorských šľachticov cenný dar

TA3 SITA
8.10.2019 10:28

Potomok jedného z najvýznamnejších šľachtických rodov v Uhorsku gróf Moritz Csáky darovacou zmluvou venoval Slovenskej republike umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty. Informoval o tom Pavol Čorba z kancelárie ministerky kultúry. Vzácne predmety podľa ministerstva poputujú do Spišského múzea v Levoči.

Slovensko dostalo od potomka uhorských šľachticov cenný dar
SITA/Ministerstvo kultúry

Gróf Moritz Csáky podľa ministerstva v roku 2017 prejavil vôľu darovať Spišskému múzeu v Levoči súbor predmetov, ktoré majú pre Slovensko a Spiš veľký význam. Prezentujú históriu aristokratického rodu, ktorý zohral v dejinách Uhorska veľkú úlohu. „Vážim si úctyhodný postoj člena aristokratickej rodiny pána profesora Csákyho, ktorý Slovenskému národnému múzeu daruje viac ako 100 predmetov vysokej kultúrnej hodnoty. Obrazy, kazeta na šperky a predmety umeleckého remesla s erbom rodu obohatia kultúru a históriu Spiša. Gróf Csáky si praje, aby sa umelecké predmety vrátili domov do krajiny, v ktorej sa narodil,“ povedala po stretnutí s profesorom ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Levočské múzeum patrí pod Slovenské národné múzeum.

Dejiny rodu Csákyovcov, ktorého korene siahajú do Sedmohradska, sú spojené najmä s regiónom Spiša. V tridsiatych rokoch 17. storočia sa stali vlastníkmi Spišského hradu, ktorý im spolu s kaštieľmi a pôdou na základe Benešových dekrétov vyvlastnili. Rodina emigrovala na konci druhej svetovej vojny do Rakúska, kde žije v súčasnosti aj Moritz Csáky.

Stal sa univerzitným profesorom. Ako známy rakúsky historik učí, že k tolerancii vedie cesta prostredníctvom poznania rozdielov, ktoré robia Európu Európou. Zároveň poukazuje na heterogénnosť nášho kontinentu. Na Spiš nikdy nezanevrel a pokladá ho za svoj domov, uzatvára ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok