Trump chce odstúpiť od Zmluvy o otvorenom nebi, kde patríme i my

TA3 TASR
8.10.2019 10:18

Predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Eliot Engel, ostro odsúdil plán administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od Zmluvy o otvorenom nebi. Urobil tak v liste adresovanom novému poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Robertovi O'Brienovi.

Trump chce odstúpiť od Zmluvy o otvorenom nebi, kde patríme i my
SITA/AP

"Som hlboko znepokojený správami o tom, že Trumpova administratíva uvažuje o možnosti odstúpenia od Zmluvy o otvorenom nebi, a dôrazne vás žiadam, aby ste sa takýchto ľahkomyseľných krokov vystríhali. Daná zmluva, odkedy v roku 2002 vstúpila do platnosti, zabezpečuje zásadnú vzájomnú transparentnosť vo vojenských otázkach pre svojich 34 signatárskych krajín. Odstúpenie Spojených štátov by poškodilo záujmy našich spojencov z hľadiska ich národnej bezpečnosti," napísal Engel v liste.

Predseda zahraničného výboru zdôraznil najmä skutočnosť, že zmluva umožňuje Spojeným štátom a ich spojencom monitorovať pohyb ruských vojsk. "Spojenci a partneri v NATO neraz vyzdvihovali dôležitosť Zmluvy o otvorenom nebi," zdôraznil Engel s tým, že odstúpenie Spojených štátov od zmluvy by mohlo spôsobiť rozkol v Severoatlantickej aliancii a podkopalo by reputáciu Washingtonu ako spoľahlivého a predvídateľného partnera.

Zmluva o otvorenom nebi, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2002, vytvorila režim neozbrojených pozorovateľských letov nad územiami 34 signatárskych štátov, ku ktorým patrí aj Slovensko. Cieľom zmluvy je zvýšiť otvorenosť a transparentnosť vojenských síl a aktivít. Ako v tejto súvislosti zdôraznil spravodajský server Business Insider, v otázkach zmluvy panuje medzi Ruskom a Spojenými štátmi už dlhodobo napätie. Washnigton a Moskva sa totiž vzájomne obviňujú z jej porušovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok