Nobelovu cenu získal výskum, ktorý dláždi cestu liečbe rakoviny

TA3 TASR ČTK SITA
7.10.2019 12:06

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2019 získali Gregg L. Semenza z Univerzity Johna Hopkinsa, Peter J. Ratcliffe z Oxfordskej univerzity a William G. Kaelin z Harvardskej univerzity za výskum toho, ako bunky využívajú kyslík. Mená laureátov oznámil v Štokholme Karolínsky inštitút.

Trojica dostala prestížne ocenenie za objavy súvisiace s tým, "ako bunky vnímajú a prispôsobujú sa dostupnosti kyslíka". Ich zistenia "majú zásadný vplyv na fyziológiu a vydláždili cestu pre sľubné nové metódy na liečbu anémie, rakoviny a ďalších chorôb".

Zástupcovia Karolínskeho inštitútu uviedli, že všetci traja muži si rozdelia sumu deväť miliónov švédskych korún (v prepočte približne 832-tisíc eur). Je to už 110. cena, ktorú udelili v tejto kategórii. Na základe poslednej vôle a z finančných prostriedkov významného švédskeho priemyselníka a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela je od roku 1901 každoročne udeľovaná prestížna Nobelova cena za významný objav, čin alebo dielo. Táto pocta umelcom vedcom, ekonómom a mierotvorcom je všeobecne považovaná za najhodnotnejšie ocenenie na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok