Irak zmietajú krvavé nepokoje, duchovný vyzval vládu na demisiu

TA3 TASR
5.10.2019 00:00

Vplyvný šiítsky duchovný Muktadá Sadr vyzval na odstúpenie vlády a vypísanie predčasných volieb v súvislosti s krvavými protestmi, ktoré sa zintenzívnili v hlavnom meste Bagdad, ako aj po celom Iraku.

Irak zmietajú krvavé nepokoje, duchovný vyzval vládu na demisiu
SITA/AP

Pod dohľadom OSN

Vo vyhlásení podpísanom bývalým vodcom šiítskych milícií sa uvádza, že "vláda by mala rezignovať a predčasné voľby by sa mali konať pod dohľadom OSN", aby sa zabránilo ďalšiemu násiliu, ktoré si od utorka, kedy protesty začali, vyžiadalo už najmenej 65 životov.

Podľa citovaných nemenovaných zdrojov deväť ľudí zabili v piatok popoludní v centre mesta neďaleko námestia Tahrír, kde sa v hlavnom meste protivládne demonštrácie sústreďujú. Ďalší človek prišiel o život na predmestí južne od Bagdadu.

Zvolávajú ich mladí ľudia

Nepokoje vypukli v utorok v Bagdade a rozšírili sa do prevažne šiitských juhoirackých provincií. Spontánne zhromaždenia zvolávajú väčšinou mladí ľudia, ktorí chcú prácu, zlepšenie služieb, zastavenie korupcie či prístup k základným komoditám ako elektrina či voda.

V Iraku momentálne takmer vôbec nefunguje internet, keďže štátni predstavitelia chcú zabrániť, aby protestujúci medzi sebou prostredníctvom neho komunikovali alebo on-line zverejňovali záznamy chaotických protestov. Iracké bezpečnostné sily zaviedli vo štvrtok v metropole Bagdad zákaz vychádzania a premiér krajiny Ádil Abdal Mahdí v piatok účastníkov protivládnych protestov vyzval, aby sa vrátili domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok