Vdova po útočníkovi z Paríža opísala jeho správanie pred tragédiou

TA3 TASR
4.10.2019 19:24

Francúzski vyšetrovatelia skúmali počítač zamestnanca úseku informačných technológií a hľadali náznaky motívu, pre ktorý muž v predchádzajúci deň dobodal na smrť štyroch kolegov v policajnom ústredí v Paríži. Jeho manželka zároveň polícii povedala, že pred vražedným vyčíňaním bol jej manžel "vyvedený z miery".

Vdova po útočníkovi z Paríža opísala jeho správanie pred tragédiou
SITA/AP

Kuchynským nožom zabil štyroch ľudí

Útočníka identifikovali úrady iba ako 45-ročného Mickaela H. Počítačový expert zabil vo štvrtok kuchynským nožom troch policajtov a administratívnu pracovníčku počas 30-minútového zúrivého útoku v policajnom sídle v historickom jadre Paríža, ktorý sa skončil zastrelením páchateľa na dvore mohutnej kamennej policajnej budovy. Tá stojí v blízkosti katedrály Notre-Dame.

Pri útoku nožom v čase obeda utrpeli zranenia aj dvaja ďalší ľudia. Toto vyčíňanie vyvolalo šok v celej francúzskej polícii, ktorá sa už aj tak sťažuje zlú atmosféru v policajnom zbore. Predstavitelia príslušných úradov uviedli, že nič nenaznačuje, že útok bol teroristickým činom, ale zdôraznili, že v tomto štádiu vyšetrovania nie je žiadna teória vylúčená.

Mickael H. sa narodil na francúzskom zámorskom území Martinik v Karibiku a pred 18 mesiacmi prestúpil na islam. Pre políciu pracoval vyše 15 rokov, pričom svojím správaním nevyvolal žiadne podozrenia. Vdova po útočníkovi je v policajnej väzbe, kde ju vypočúvajú. Vyšetrovateľom povedala, že jej manžel, ktorý bol vážne sluchovo postihnutý, sa noc pred svojím zločinom "správal neobvykle a bol vyvedený z miery".

Pátranie v dome manželov na predmestí Paríža pre ľudí s nízkymi príjmami, neďaleko letiska Charlesa de Gaulla, neprinieslo žiadne dôkazy, že muža k útoku motivovala radikálna náboženská ideológia, uviedli zdroje blízke vyšetrovaniu pre AFP.

Najtragickejší útok na políciu

Počítač zhabaný pri domovej prehliadke experti stále skúmajú. Spravodajcovia AFP videli, ako vyšetrovatelia s kuklami na hlavách vyvádzajú vo štvrtok večer z domu muža a ženu v kapucniach. Prípadný teroristický motív "určite nie je vylúčený", vyhlásila hovorkyňa vlády Sibeth Ndiayeová pre rozhlasovú stanicu Franceinfo. "Je dôležité zdôrazniť: človek nie je terorista, pretože je moslim, a konvertovanie na islam nie je automaticky znakom radikalizácie. Treba pozorne preskúmať fakty," uviedla hovorkyňa. Jedným motívom, ktorý vyšetrovatelia preverujú, je osobný konflikt na pracovisku.

Muž bol zamestnaný ako informatik na úseku spravodajských informácií v policajnom ústredí. Pre políciu pracoval od roku 2003 a nakoniec sa dopustil najtragickejšieho útoku na francúzsku políciu za posledné roky. "Bol to veľmi tichý človek. Vídaval som ho chodiť do mešity, ale vieru praktizoval normálnym spôsobom," povedal sused, ktorý si neželal byť menovaný. Podľa miestnych obyvateľov mal muž dve deti vo veku tri a deväť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok