Ochráňme božie stvorenstvo. Na zmenu klímy upozornila aj KBS

TA3 TASR
4.10.2019 11:09

Environmentálna subkomisia Konferencie biskupov Slovenska sa pridáva k hlasom, ktoré upozorňujú na klimatické zmeny a varujú pred ich negatívnymi následkami. Upozorňuje na výrazný pokles biodiverzity, rozvoj kultúry konzumu a vyhadzovania.

Ochráňme božie stvorenstvo. Na zmenu klímy upozornila aj KBS
TASR/Oliver Ondráš (ilu)

Podľa ich slov ľudia sú zodpovední za tento vývoj, svoj postoj k ostatným vrátane budúcich generácií, ako aj k prírode a životnému prostrediu, informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič. Členovia komisie sa odvolávajú na encykliku pápeža Františka o starostlivosti o spoločný domov, v ktorej uvádza, že negatívne vplyvy klimatických zmien môžu byť stále horšie, ak sa bude pokračovať v súčasných modeloch výroby a spotreby.

Apeluje preto na rozvoj politiky, ktorá by radikálne znížila emisie oxidu uhličitého a ostatných znečisťujúcich plynov. "Možnosti sú reálne. Preto vyzývame všetkých ľudí na aktívny prístup k riešeniu týchto spoločných problémov. V každodennom živote presadzujeme dobrovoľnú skromnosť, uprednostňujeme nízko-emisnú dopravu, obnoviteľné zdroje energií, predchádzame vzniku odpadov, konzumujeme predovšetkým lokálne a sezónne potraviny, chránime vodné zdroje a prírodné ekosystémy," zdôrazňujú členovia komisie.

"Žime tak, aby sa aj deti našej i ďalších generácií mohli tešiť z krásy prírody okolo nás a dobrým vzťahom medzi nami. Len spoločnými silami môžeme ochrániť Božie stvorenstvo okolo nás. Nie je totiž možné chrániť ľudský život bez toho, aby sme zároveň nechránili prostredie do ktorého vstupuje a v ktorom jestvuje," uvádzajú členovia komisie vo svojom vyhlásení. Predsedom ES KBS je prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Ján Babjak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok