Rozlúčka s Gottom bude v Prahe. Manželka poďakovala vláde

TA3 TASR
3.10.2019 21:49

Verejná rozlúčka so zosnulým českým spevákom Karlom Gottom sa bude konať so štátnymi poctami v piatok 11. októbra v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Verejnosť sa tam s ním bude môcť rozlúčiť od 08.00 h do 22.00 h.

Zomrel po boji s leukémiou

Súhlasila s tým rodina zosnulého Gotta. Omša pre pozvaných sa uskutoční o deň neskôr v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade, oznámila vdova po spevákovi Ivana Gottová. Informácie priniesol portál Českej televízie. Gott zomrel v utorok 1. októbra pred polnocou doma v spánku v kruhu najbližších, po boji s akútnou leukémiou. Mal 80 rokov.

Manželka zosnulého speváka na webe uviedla, že súhlasí s tým, aby bol Gott pochovaný so štátnymi poctami. V priebehu piatka sa s Gottom bude môcť verejnosť rozlúčiť v pražskom Paláci Žofín. V sobotu sa bude pre pozvaných hostí konať od 11.00 h zádušná omša v pražskej Katedrále sv. Víta, ktorú bude slúžiť arcibiskup Dominik Duka. Gottová napísala, že sa tak stane "v súlade s vôľou manžela a po predchádzajúcom rokovaní s Arcibiskupstvom pražským".

"Touto cestou by som chcela poďakovať všetkým, ktorí nám vyjadrili sústrasť s odchodom môjho manžela, Karla Gotta. Zároveň ďakujem pánu premiérovi a vláde za iniciatívu spojenú s usporiadaním štátneho pohrebu. Po dôkladnej úvahe som sa rozhodla pre pohreb so štátnymi poctami," vyjadrila sa vdova a dodala: "Vážim si podporu, ktorej sa nám v týchto dňoch dostáva." Štátne pocty navrhla Gottovej rodine vláda. Presadzoval to premiér Andrej Babiš aj minister kultúry Lubomír Zaorálek.

Gottova smrť zahýbala s verejnosťou

Podľa bývalého šéfa hradného protokolu Miroslava Sklenářa môže na obrade so štátnymi poctami povedať príhovor minister kultúry, príbuzní alebo niekto ďalší, koho určia pozostalí. "Vidieť, že s verejnosťou odchod maestra Gotta zahýbal a že je vôľa verejnosti a štátu dôstojne sa s ním rozlúčiť," povedal Sklenář.

Babiš najprv v stredu na tlačovom brífingu povedal, že rozlúčka s Gottom by mala mať podobu štátneho pohrebu, potom od toho ustúpil a navrhol obrad so štátnymi poctami. K štátnemu pohrebu patria niektoré formality, napríklad smútočne zasadá parlament a rakva so zosnulým je prevezená na lafete, za ktorou ide vojenská vrchnosť. Takýto pohreb mal v histórii samostatnej Českej republiky len Václav Havel v roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok