Určili, kam pôjdu státisíce eur, ktoré dostala Petržalka

TA3 TASR
3.10.2019 12:45

Revitalizácia Sadu Janka Kráľa za 1,5 milióna eur, ale aj bezbariérové prístupy a osvetlenie pozdĺž Chorvátskeho ramena – to sú aktivity, ktoré na území bratislavskej Petržalky zafinancuje hlavné mesto.

Určili, kam pôjdu státisíce eur, ktoré dostala Petržalka
SITA/Peter Maďar

Jeden a pol milióna na najstarší park

Ide o finančnú kompenzáciu vo výške 1,93 milióna eur za rozdiely, ktoré vznikajú pri prerozdeľovaní podielových daní. Petržalka je jednou z piatich mestských častí, ktorých sa kompenzácia v sumárnej výške 4,78 milióna eur týka.
"Pre spresnenie, mesto nám ich síce dalo, ale dalo nám ich spôsobom, že ich použije v našej mestskej časti. My ich vidíme akoby za výkladom. Povedia nám, že sú to vaše peniaze a vy nám poviete, kde ich použijeme," uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka.

Po vzájomnej dohode tak má ísť 1,5 milióna eur na revitalizáciu Sadu Janka Kráľa, najstaršieho verejného parku v strednej Európe a zvyšných zhruba 400.000 eur na bezbariérové prístupy a osvetlenie okolo Chorvátskeho ramena.

Na otázku, prečo bol medzi priority vybratý aj Sad Janka Kráľa, ktorý po dlhoročnom spore má prejsť späť do správy hlavného mesta, a či teda peniaze pre mestskú časť nie sú takto zbytočne investované, starosta odpovedal, že to síce pravda istým spôsobom je, ale ľudia podľa neho nepozerajú na to, komu park patrí. "Keď sa v ňom prechádzajú, neriešia, či je mestský alebo 'mestskočastný', pozerajú na iné veci. My na to 1,5 milióna eur nemáme a ak mesto ako kompenzáciu zveľadí priestor v mestskej časti, aj keď neslúži len Petržalčanom, budeme radi," skonštatoval Hrčka.

Takýmto spôsobom len v tomto roku

Poznamenal, že takýto spôsob kompenzácie sa týka len tohto roka, v budúcnosti by mali peniaze z mesta prísť priamo na účet mestskej časti. Podmienkou však je zmena štatútu, ktorá zabezpečí reálne prerozdelenie peňazí navyše. "Nám neprídu peniaze na financovanie materských škôl a napriek tomu, že som vďačný za Sad Janka Kráľa, tak materské školy to nedofinancuje a nemám z čoho financovať ľudí, nemám za čo rekonštruovať škôlky. A ich prevádzkou vzniká mestskej časti deficit, ktorý musí hradiť na úkor iných činností," zhodnotil Hrčka. Pripustil, že schvaľovanie zmeny štatútu nebude ľahké, verí však, že to začiatkom budúceho roka prejde.

Ako kompenzáciu finančné prostriedky v celkovej výške 4,78 milióna eur z mestského rozpočtu dostanú mestské časti Petržalka, Vrakuňa, Dúbravka, Karlova Ves a Podunajské Biskupice. Opatrenie o poskytnutí prostriedkov vychádza z podpísaného memoranda o spolupráci na zvýšení spravodlivosti mechanizmu financovania mestských častí a schválenej zmeny rozpočtu z júnového zasadnutia mestského zastupiteľstva. V zmysle memoranda má byť výška prostriedkov investovaných v Petržalke vo výške 1.930.000, v Dúbravke 1.040.000, v Karlovej Vsi 760.000, vo Vrakuni 750.000 a v Podunajských Biskupiciach 300.000 eur. Poskytnuté prostriedky sú účelovo viazané, určené sú najmä na zvýšenie parkovacích kapacít, opravu ciest, ale aj rekonštrukcie verejných priestorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok