Johnson prezradil brexitové plány, podľa Junckera nastal posun

TA3 TASR
2.10.2019 16:54

Britský premiér Boris Johnson navrhol Bruselu, aby sa v dohode s Európskou úniou nahradila tzv. írska poistka, ktorej cieľom je zabrániť zavedeniu režimu tvrdej hranice medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko. Na nové návrhy reagoval aj Jean-Claude Juncker.

Kontroly na hranici nechce

Johnson požiadal EÚ, aby sa zaoberala jeho novým plánom, a varoval, že brexit bez dohody by predstavoval "zlyhanie štátnického umenia, za ktoré budeme všetci zodpovední". V liste predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi uviedol, že súčasná írska poistka je "cestou nikam" a "musí sa nájsť nová cesta vpred". Navrhuje, aby sa v dohode o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ nahradila kontrolami v prístavoch v Írskom mori a ďaleko od hranice v Írsku.

Podľa tohto plánu by mala Veľká Británia - Anglicko, Wales a Škótsko - dosiahnuť obchodnú dohodu s EÚ do konca roku 2020. Severné Írsko by opustilo colnú úniu EÚ, ale aj ďalšie štyri roky by bolo naďalej viazané smernicami jednotného trhu, čo sa týka poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov a priemyselného tovaru. Potom by sa Severné Írsko rozhodlo, či sa chce aj ďalej riadiť pravidlami EÚ, alebo sa vytvorí "tvrdá hranica".

Johnson predtým v prejave počas posledného dňa zjazdu Konzervatívnej strany v Manchestri uviedol, že Británia opustí Európsku úniu 31. októbra, nech sa stane, čo sa stane. "Nijaké kontroly na hraniciach Severného Írska alebo v ich blízkosti nebudú," sľúbil a dodal, že Británia bude rešpektovať "mierový proces a Veľkopiatkovú dohodu""Áno, zo strany Spojeného kráľovstva je to kompromis, dúfam, že to naši priatelia pochopia a aj oni pristúpia na kompromis," povedal Johnson na margo návrhov na úpravu režimu na hraniciach Írskej republiky a Severného Írska.

Po telefonáte s Johnsonom predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že v otázke brexitu nastal "pozitívny posun", zostávajú však niektoré "problémové body, ktoré si vyžadujú ďalšiu prácu v nadchádzajúcich dňoch".

Návrhy ako základ pre rokovania

Nové návrhy vníma Európska komisia ako základ pre rokovania. Predseda Jean-Claude Juncker to povedal po telefonáte s Johnsonom v popoludňajších hodinách. Podľa Junckera nastal v otázke tzv. brexitu "pozitívny posun", zostávajú však niektoré "problémové body, ktoré si vyžadujú ďalšiu prácu v nadchádzajúcich dňoch". Doplnil, že sú plánované stretnutia vyjednávacích tímov oboch strán.

Šéf EK potvrdil britskému premiérovi, že EK predložené návrhy posúdi pri zohľadnení známych postojov EÚ. "Chceme dohodu. Zostaneme jednotní a budeme nepretržite pracovať, aby sme ju dosiahli - tak, ako sme to robili uplynulé viac ako tri roky," vyjadril sa Juncker.

Fínske predsedníctvo Rady EÚ medzitým takisto ubezpečilo, že EK na čele s Junckerom britské návrhy posúdi a "je pripravená sa aktívne angažovať". Zvyšní 27 členovia EÚ počas nadchádzajúcich rokovaní "zostanú jednotní", uvádza sa vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok