SNS vracia na stôl interrupcie. Čo chce zmeniť zákonom?

TA3 SITA
2.10.2019 15:27

Lekárom by mohla pribudnúť povinnosť zobraziť počas sonografického vyšetrenia žene, ktorá plánuje potrat, obraz embrya a bezplatne ho vytlačiť. Ak to bude technicky možné, tiež by jej mali zabezpečiť, aby počula tlkot jeho srdca. Zaviesť to má novela zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne Slovenskej národnej strany.

SNS vracia na stôl interrupcie. Čo chce zmeniť zákonom?
SITA/AP

Riešia neexistujúce problémy?

Návrh Evy Smolíkovej, Evy Antošovej a Magdalény Kuciaňovej sa pokúša zakázať reklamu na interrupcie nielen pre slovenské ženy, ale aj pre ženy žijúce v zahraničí. Pri porušení zákona navrhujú pokutu 66 400 eur, účinnosť novely od 1. marca 2020. Adriana Mesochoritisová za mimovládne organizácie ASPEKT, Povstanie pokračuje a Možnosť voľby reaguje, že politici riešia neexistujúce problémy v situácii, kedy si ľudia do nemocníc nosia toaletný papier, ženy zažívajú traumatizujúce pôrody a rodičia stoja v radoch pred škôlkami.

Podľa návrhu SNS by slovenskí zdravotníci a zariadenia nemohli možnosť umelého prerušenia tehotenstva propagovať napríklad ženám v Poľsku, kde interrupcie na požiadanie ženy nie sú povolené. V dôvodovej správe k návrhu zákona predkladatelia uvádzajú, že „konkrétne medializované prípady reklamy na interrupcie pre zahraničie ukazujú, že zákazová právna úprava vo vzťahu k takejto reklame je nevyhnutná a vhodná na posilnenie ochrany nenarodeného ľudského života“.

„V situácii, keď si ľudia do zdravotníckych zariadení musia nosiť toaletný papier a mesiace čakajú na vyšetrenia, chcú ženám vnucovať povinné manipulatívne ´poučenia´, tlačiť obrázky plodov a púšťať im zvukové záznamy, ktoré navyše môžu byť škodlivé. V situácii, keď ženy zažívajú traumatizujúce pôrody a rodičia stoja v radoch pred škôlkami, aby sa tam ich deti vôbec dostali, tu politické strany opakovane riešia neexistujúce problémy a správajú sa k ženám ako k nesvojprávnym občiankam," reaguje Mesochoritisová.

Návrhov bolo viac

Mesochoritisová tiež upozorňuje, že okrem SNS predložilo do parlamentu návrh týkajúci sa interrupcií aj OĽANO s poslancom Richardom Vašečkom, aj keď túto problematiku nemajú v názve zákona. Svoj návrh hnutie predložilo v rámci novely zákona o sociálnom poistení. „V princípe je to rovnaký návrh ako ten, čo na poslednej schôdzi parlamentu tesne neprešiel do druhého čítania," uviedla s tým, že ide o šiesty návrh týkajúci sa interrupcií od konca augusta. „Tieto dva návrhy sa snažia obísť pravidlá rokovacieho poriadku NR SR, podľa ktorých sa v priebehu šiestich mesiacov nemôže hlasovať viackrát o tej istej veci. Všetkým už musí byť jasné, že tu nejde o blaho ľudí. Keby politické strany s takou istou vervou bojovali proti chudobe, zlým pracovným podmienkam, nespravodlivým mzdám a kvalitnému zdravotníctvu a školstvu, žili by sme v lepšej krajine," povedala.

Na septembrovej schôdzi parlamentu sa poslanci zaoberali štyrmi návrhmi noviel zákona o umelom prerušení tehotenstva. Poslanci ani jednu z nich neposunuli do druhého čítania. Jozef Lukáč a Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina – Boris Kollár chceli zaviesť podmienku, že ak chce žena ísť na interrupciu, tak by ju mala podstúpiť ešte pred siedmym týždňom tehotenstva, teda pred prvým tlkotom srdca plodu, ktorý je potrebné potvrdiť výsledkom ultrazvuku.

OĽANO predložilo návrh, na základe ktorého by sa žene, ktorá požiada o utajený pôrod, priznal nárok na nemocenské už od 21. týždňa tehotenstva. Kotlebovci navrhovali skrátenie lehoty na vykonanie umelého prerušenia tehotenstva zo súčasných 12 týždňov na osem týždňov. Novela zákona o umelom prerušení tehotenstva od poslanca Richarda Vašečku mala zlepšiť ochranu práva na život nenarodených detí tým, že zruší možnosť umelého potratu na požiadanie, avšak súčasne ponechá z tejto ochrany výnimky, ktoré väčšina spoločnosti považuje za dôvodné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok