Gotta oplakávajú aj za hranicami. Populárny bol v Nemecku

TA3 TASR
2.10.2019 13:09

Úmrtie českého speváka Karla Gotta si všímajú viaceré médiá v zahraničí vrátane Nemecka, Rakúska, Poľska či Ruska. Gott sa v Nemecku tešil veľkej popularite vďaka naspievaniu šlágrov alebo titulnej piesne pre seriál Včielka Maja, pripomína spravodajský server ČT24.

Klasicky vzdelaný tenor

"S Karlom Gottom zomrel jeden z najväčších tenorov a spevákov šlágrov. Počas viac ako 60 rokov, ktoré strávil na pódiách, predal 50 miliónov albumov," uviedol server nemeckého denníka Bild.

Taktiež server týždenníka Die Zeit píše, že Gott bol jednou z najväčších hviezd sveta šlágrov, tak obľúbeného najmä v Nemecku. "Klasicky vzdelaný tenor si vyslúžil pomenovanie Sinatra Východu," píše Die Zeit a pripomína, že neprekonateľnou legendou bol spevák aj vo svojej domovine, kde získal 42 Zlatých slávikov.

Rakúsky denník Kurier uviedol, že bol nielen Zlatým hlasom z Prahy, ale taktiež Sinatrom východu. Dodal, že podobne ako Barbra Streisandová alebo práve Frank Sinatra vydržal na scéne celé desaťročia.

Populárny aj za železnou oponou

Tlačová agentúra AFP spomína jeho ďalšiu prezývku božský Karel a pripomína, že naspieval tiež Pretty Woman od Roya Orbisona alebo Forever Young od skupiny Alphaville. Gott bol tiež zručným maliarom a príležitostným hercom. Ocenenia zbieral vo viacerých krajinách vrátane Nemecka, Poľska a Ruska, uvádza AFP.

Agentúra AP pripomína, že počas svojej kariéry vydal 300 albumov a konštatuje, že bol vzácnym prípadom východoeurópskeho speváka, ktorý sa stal populárnym aj za železnou oponou v západoeurópskych krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok