Minimálna mzda neprešla na vláde hladko, prišli stovky odborárov

TA3 SITA TASR
2.10.2019 11:33

Vláda schválila zvýšenie minimálnej mzdy o 60 eur na historickú hodnotu 580 eur. Môže sa to dotknúť asi 200 tisíc zamestnancov, informoval Peter Pellegrini na tlačovej besede. Uviedol však, že vláda tento raz nechválila zmenu konsenzuálne, ale musel dať o nej hlasovať. Dôvodom bolo, že "ministri za SNS a minister Mosta-Híd Gábor Gál sa zdržali," dodal Pellegrini. Pred Úrad vlády prišli v súvislosti s touto zmenou stovky odborárov.

Z 520 eur narastie na 580 eur

Minimálna mzda má od budúceho roka vzrásť na 580 eur zo súčasnej úrovne 520 eur. V hodinovom vyjadrení pôjde o sumu 3,333 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktoré na rokovanie kabinetu Petra Pellegriniho predložil rezort práce. Vláda návrh nariadenia schválila.

Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov sa na výške minimálneho zárobku ani tento rok nedohodli. Pri určovaní sumy minimálnej mzdy bolo podľa vyjadrení ministerstva rozhodujúce, aby bola zabezpečená zamestnancovi a jeho rodine dôstojná životná úroveň. Oproti tomuto roku by tak podľa návrhu nariadenia vlády mala minimálna mzda vzrásť o 11,54 %, čo predstavuje zvýšenie o 60 eur mesačne.

"Znižuje sa nezamestnanosť, zvyšuje sa zamestnanosť a ekonomika Slovenska to zvláda. Chcel by sa obrátiť na vládu, aby na rokovaní nepodľahla argumentom kapitálu, ale aby sa postavila na stranu zamestnancov a priblížila sa aspoň k nášmu návrhu," vyhlásil na zhromaždení pred Úradom vlády prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško.

Stovky odborárov pred úradom vlády

Odborári naďalej trvali na razantnejšom raste minimálnej mzdy na 607,80 eura a stovky z nich prišli protestovať pred Úrad vlady. Zamestnávatelia boli naďalej zásadne proti navrhovanej výške ministerstvom a presadzovali zvýšenie na 552,20 eura, výhrady malo aj Združenie miest a obcí Slovenska.

Centrum lepšej regulácie vypočítalo, že rast minimálnej mzdy na 580 eur ročne zvýši ročné náklady živnostníkom a malým a stredným podnikom o 101,75 milióna eur. Zvýšenie minimálnej mzdy sa dotkne takmer 28.000 živnostníkov a viac ako 27.000 firiem. Spolu vzrastie mzda takmer 165.000 zamestnancom, z toho 62.317 v súčasnosti poberá minimálnu mzdu vo výške 520 eur mesačne a ostatní majú mesačný príjem v rozpätí od 520 eur do 580 eur. Rast minimálnej mzdy prinesie živnostníkom a malým podnikateľom zvýšenie nákladov na hrubé mzdy o 75,5 milióna eur a na odvody do poistných fondov hradené zamestnávateľom o ďalších 26 miliónov eur.

Odvody poisťovniam a dane štátu pritom pohltia väčšiu časť z týchto peňazí. Centrum porovnalo štruktúru zvýšených nákladov na jedného zamestnanca pri zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur. Z celkovej sumy zloženej zo zvýšenia mzdy o 60 eur a odvodov zamestnávateľa vo výške 21,12 eura, dostane zamestnanec 40,4 eura, pričom príspevok pre štát a poisťovne bude 40,72 eura.

Predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna vyhlásil, že odborári chcú vidieť to, aby nie kapitál, ale človek bol na prvom mieste. "Zamestnávatelia hovoria, že skrachuje všetko na Slovensku, ak sa minimálna mzda bude dvíhať a že ekonomika Slovenska bude jedna čierna diera. Nie je to pravda. Najväčší kapitál, ktorý zamestnávatelia majú, sú ich ľudia, a keď nebudú do nich investovať, tak budú ťažko pracovať," dodal

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok