Osobitný štatút pre Donbas? Podpísali plán pre nastolenie mieru

TA3 TASR
1.10.2019 19:51

Ukrajinská delegácia v trojstrannej kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu v Donbase na schôdzke v bieloruskom Minsku podpísala tzv. Steinmeierov plán. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniam.

Plán sa nerodil ľahko

"Leonid Kučma, ktorý na stretnutí zastupuje Kyjev, podpísal dokument schválený ešte skôr pobočníkmi lídrov normandského formátu," uviedli zdroje. Členovia ukrajinskej delegácie v kontaktnej skupine na schôdzke v Minsku 18. septembra nepodpísali Steinmeierov plán, informovala vtedy agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na svoj zdroj. "Ukrajinská delegácia počas stretnutia kontaktnej skupiny v Minsku odmietla schváliť a podpísať 'Steinmeierov plán', pričom tvrdila, že tento dokument nie je podporovaný minským balíkom opatrení," uviedol zdroj.

Podľa neho Kyjev trvá na tom, že musí najprv dostať späť pod kontrolu časť svojej hranice s Ruskom, ktorú momentálne ovládajú proruskí separatisti. Zároveň požaduje odzbrojenie týchto militantov. "Kyjev navrhuje, aby sa voľby uskutočnili až potom," dodal zdroj. Ako vysvetľuje webový portál televízie 112 Ukrajina, Steinmeierov plán predpokladá súčasné uskutočnenie bezpečnostnej aj politickej časti minských dohôd; nastolenie mieru, obnovenie kontroly Ukrajiny nad svojimi územiami, udelenie osobitného štatútu Donbasu a uskutočnenie volieb v tejto časti krajiny, a to všetko naraz.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev súhlasí s textom Steinmeierovho plánu. "Odpovedali sme na list pána Sajdika, že súhlasíme s textom Steinmeierovho plánu. Steinmeierov plán by sa mal implementovať do nového zákona o osobitnom štatúte Donbasu, ktorý zatiaľ nie je vypracovaný," uviedol Zelenskyj po schôdzke trojstrannej kontaktnej skupiny. Podľa agentúry TASS Zelenskyj uviedol, že zákon musí schváliť parlament pred koncom roka po prerokovaní s verejnosťou. "Nebudú v ňom prekročené žiadne červené čiary, a preto nedôjde ku kapitulácii," zdôraznil ukrajinský prezident.

Putin a Zelenskyj by sa mali stretnúť

Denník Kommersant 17. septembra napísal, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj by sa mohli stretnúť v októbri. Kommersant písal, že počas zasadnutia kontaktnej skupiny budú podľa očakávania dohodnuté termíny na stiahnutie ozbrojených síl v Donbase spolu s finalizáciou a formalizáciou takzvaného Steinmeierovho plánu. "Ak sa tak stane, tak pravdepodobnosť, že prvé stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa uskutoční na októbrovom summite normandského formátu, bude takmer 100-percentná," uviedol denník Kommersant, ktorý citovala agentúra UNIAN.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny. Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok